Den 28. oktober 1981 våknet Sverige til en av de mest dramatiske hendelsene i sin moderne historie. En sovjetisk ubåt, U 137, hadde gått på grunn midt i et militært område utenfor Karlskrona på Sveriges østkyst.
I miniserien Whiskey on the Rocks finner vi Rolf Lassgård i rollen som statsminister Torbjörn Fälldin. Serien kombinerer drama og satire i gjenfortellingen av en tid da verdenssamfunnet sto stille – mens en sovjetisk ubåt sto fast på svenskekysten.
Kald krig og krise
Hendelsen, som raskt fikk kallenavnet Whiskey on the Rocks på grunn av ubåtens klasse, skapte internasjonale overskrifter og utløste en diplomatisk krise mellom Sverige og Sovjetunionen.
Ubåtens tilstedeværelse på svensk territorium midt under den kalde krigen ble oppfattet som en alvorlig krenkelse av Sveriges nøytralitet. Frykt og sinne preget den svenske befolkningen, men episoden løste seg uten katastrofe.
Mens nordmenn med noen år på baken husker hvor de var da Oddvar Brå brakk staven i 1981, husker svenskene hvor de var da en sovjetisk ubåt traff svensk granitt utenfor Karlskrona ett år seinere.
– Plutselig sto det en sovjetisk ubåt på grunn i Karlskrona skjærgård, og det viste seg at den var utstyrt med atomvåpen, forteller Lassgård. Den da 26 årige Lassgård husker godt at han befant seg på teater i Landskrona – to og en halv time unna.
Hvordan var stemningen i Sverige den gangen?
– Det som står sterkest i minnet, er hvor absurd situasjonen var. En ubåt, som vanligvis befinner seg under vann, sto plutselig fast på et skjær midt i et militært område. Det var svært merkelig. Når det gjelder folks reaksjoner, husker jeg ikke noen utbredt frykt for storkrig. Kanskje fordi mediene fungerte annerledes den gangen. Vi hadde færre nyhetskilder og mindre kontinuerlig dekning. Kanskje hjalp det også at situasjonen ble løst uten katastrofe, så det forsvant raskt fra folks bevissthet.
Torbjörn Fälldin fremstilles som jordnær. Hvordan oppfattet vanlige folk ham?
– Han var en bonde i tillegg til å være statsminister, og det var en stor fordel. Han var troverdig, naturlig og hadde en autentisitet som mange kunne relatere seg til, særlig på landsbygda. Han var en veldig fargerik person. Jeg har lest biografier om ham og sett mange klipp. Fälldin hadde en bestemt væremåte, og han pleide å tenke seg om før han svarte. Det var en veldig god teknikk.
Humor og alvor
For Lassgård var det viktig å balansere alvor og humor. Serien måtte både være troverdig og kunne formidle komiske elementer uten å tippe over i noen av retningene.
Selv om hendelsen var alvorlig, var dette en tid hvor Sverige våknet litt opp fra sin uskyld. Det hadde vært okkupasjonen av den vesttyske ambassaden, og så skjedde dette. Sverige var ikke helt forberedt. Det finnes en slags uskyldig humor i dette, men også et alvor, forteller Lassgård.
Hvordan forberedte du deg til rollen?
– Jeg brukte mye tid på å lese biografier, memoarer og se dokumentarer. Det finnes mye materiale om ham, både fra hans egen hånd og fra andre. Vi ønsket å lage et varmt portrett. Serien handler ikke bare om Fälldin, men han representerer et unikt perspektiv i historien. Serien fokuserer også på menn og makt, og hvordan ulike mennesker håndterer makt. Fälldins jordnære stil står i kontrast til mange andre, og dette ville vi fremheve.
Krisehåndtering og konflikter
Hendelsen med U 137 satte Sverige i en krevende situasjon. Skulle de konfrontere Sovjetunionen direkte, eller håndtere saken med forsiktighet? Statsminister Torbjörn Fälldin spilte en avgjørende rolle i krisehåndteringen, noe som skapte varig debatt om Sveriges forsvarsevne og nøytralitetspolitikk.
Serien viser en konflikt mellom Fälldin og militæret. Hvordan håndteres dette?
– Konflikten er helt sentral i serien. Den viser hvordan Fälldins diplomatiske og jordnære tilnærming ofte krasjet med militærets mer aggressive strategi. Dette gir et interessant drama.
Hva er ditt forhold til satire?
– Satire er svært viktig. Den har en lang tradisjon, fra middelalderens karnevaler til dagens filmer og serier. Satire lar folk reflektere over maktstrukturer på en måte som kan være både morsom og alvorlig.
Paralleller til dagens situasjon
I dag opplever verden på mange måter en ny kald krig, med økt spenning mellom stormaktene.
Hva tenker du om dagens politiske situasjon?
– Den gang var verden delt i to tydelige blokker: østblokken og vesten. I dag er situasjonen mer kaotisk. Sverige har nå gått inn i en militærallianse, noe som markerer et skifte. På 80-tallet hadde Sverige en tydelig stemme for fred og diplomati, og den stemmen savner jeg i dag.
Har du vurdert en politisk karriere?
– Nei, absolutt ikke. Men politikk er interessant å utforske gjennom roller som denne.