Foto: Ronny Heine/Berlinale

Etterforsker kontroversiell tale under Berlinalen

Under filmfestivalen i Berlin etterforsker tysk etterretning en hendelse der Hongkong-regissøren Jun Li leste opp en tale skrevet av den iranske skuespilleren Erfan Shekarriz.

Talen, fremført under premieren av Queerpanorama, rettet skarp kritikk mot den tyske regjeringen og Berlinalen for å støtte det som ble omtalt som «apartheid, folkemord og brutal utryddelse av det palestinske folket.»

Kontroversielt slagord og juridiske konsekvenser

Talen inkluderte også det kontroversielle slagordet:
«From the river to the sea, Palestine will be free.»
Slagordet refererer til området mellom Jordan-elven og Middelhavet, inkludert Israel og de okkuperte palestinske områdene.

Mens mange palestinske aktivister ser dette som et rop om fred og likestilling, tolker kritikere det som en oppfordring til å avvikle Israel. I Tyskland er bruken av slagordet omstridt og kan være straffbart, ettersom det av Innenriksdepartementet regnes som et kjennetegn på Hamas. Likevel har enkelte tyske domstoler avvist at uttrykket nødvendigvis oppfordrer til vold eller hat.

Ytringsfrihet versus hatytringer

Hendelsen har aktualisert spenningen mellom ytringsfrihet og Tysklands strenge lover mot hatytringer. Kritiske stemmer påpeker at andre varianter av slagordet, som «From the river to the sea — the Israeli flag is all you’ll see», ikke er kriminalisert, til tross for at de kan tolkes som en fornektelse av palestinernes rett til selvbestemmelse.

Berlinalens nye retningslinjer for politiske ytringer

Tidligere kontroverser, som kritikken av Israels politikk under fjorårets prisutdeling, førte til anklager om antisemittisme og et krav fra tyske politikere om bedre håndtering av lignende situasjoner.

Som et svar på dette har festivalen, under ledelse av sin nye direktør Tricia Tuttle, innført klare retningslinjer for politiske ytringer. Ifølge festivalens nettside er Berlinalen forpliktet til å beskytte ytringsfriheten, men understreker at denne friheten stopper der den krenker andres rettigheter, blir diskriminerende eller truer offentlig orden.

Spesielt påpekes det at slagordet «From the river to the sea» krever særskilt forsiktighet, da det har vært gjenstand for rettsforfølgelse i Berlin. Festivalen avviser imidlertid rykter om at symboler som viser støtte til Palestina, som keffiyeh (Palestina-skjerf) eller vannmelon-pin, er forbudt.

Festivalens reaksjon på hendelsen

Direktør Tricia Tuttle uttrykte dyp beklagelse over hendelsen og understreket at deltakerne hadde blitt informert i forkant om politiske uttalelser som kunne være sensitive eller potensielt straffbare.

Vertene for filmvisningen tok avstand fra slagordet under arrangementet, i motsetning til tidligere hendelser der kontroversielle ytringer ikke ble møtt med umiddelbar respons.

Denne saken illustrerer den pågående utfordringen festivalen står overfor: å balansere kunstnerisk ytringsfrihet med Tysklands lover og kulturelle følsomhet knyttet til landets historie.