«Bastarden» -velspilt, men forutsigbar

4
Total vurdering

Dette er Danmarks offisielle Oscarbidrag, som hviler tungt på Mads Mikkelsens brede skuldre.

PÅ KINO FRA 23. FEBRUAR: Nordens to største nålevende skuespillere Stellan Skarsgård og Mads Mikkelsen har det til felles at de veksler mellom store, vesentlig amerikanske produksjoner og lokale svenske og danske. For Skarsgård i blant også norske, spesielt hvis de lages av Hans Petter Moland.

«Bastarden» er en sterk og vond historie fra siste halvdel av 1700-tallet i Midt-Jylland der en soldat har steget i gradene fra soldat til kaptein og ønsker å gjøre en del av de endeløse hedene til fruktbar mark, på kongens anmodning. Han møter imidlertid sterk motstand i sitt prosjekt av den lokale eneherskeren som mener jorden er hans.

The Promised Land | February 2, 2024 (United States) Summary: The story of Ludvig Kahlen who pursued his lifelong dream: To make the heath bring him wealth and honor.
Countries: Denmark, Sweden, Norway, GermanyLanguages: Danish, Swedish, German, Norwegian

Nådeløst bruker denne adelige godseieren og slottsherren alle midler for å fordrive kapteinen og ydmyke han på alle måter. Men kapteinen gir ikke så lett opp, selv om det går hardt og brutalt ut over den lille kretsen av støttespillere han har klart å bygge opp rundt seg. Til slutt vokser da også den fremmede planten poteten – eller kartoffelen som det så yndig heter på dansk – opp, uten at den bestialske godseieren gir seg av den grunn. Inntil han til slutt nærmest faller for egne grep eller overgrep.

Mikkelsens karakter, som gir filmen tittelen, er selv av adelig opphav. Hans far var en ustyrlig adelsmann, men moren en tjenestejente.

Mikkelsen bærer filmen

Det er ingen feil på filmen og dens såkalte «production value», men det er ingen tvil om at det er Mads Mikkelsen som gjør den interessant med sitt gnistrende spill, uten mange ord, men med en fysisk tilstedeværelse og kraft og et minespill som løfter filmen betydelig. God hjelp har han av Amanda Collin, som blir hans husholderske i den sentrale kvinnelige rollen. Norske Kristine Kujath Thorp er kusinen og forventet forlovede til godseieren, som på ufyselig vis blir framstilt av Simon Bennebjerg. En sjarmerende liten taterjente hører også med i den sentrale rollebesetningen.

Mitt problem med filmen er at den i stor grad blir forutsigbar og litt tung i sin framdrift. Regissøren Nicolaj Arcel har også tidligere jobbet med Mads Mikkelsen i «En kongelig affære» fra 2012, også en historisk film fra omtrent samme tidsepoke og som helhet mer vellykket.

4
Total vurdering