Hvis du ser nøye på begynnelsen av Quentin Tarantinos
Kill Bill, så ser du en logo som ligner på den til venstre på siden.
Logoen tilhører det Hong Kong-kinesiske selskapet Shaw Brothers, og bak Shaw Brothers sto Run Run Shaw. Nå er han død, 106 år gammel .
Shaw Brothers – som navnet indikerer ble drevet av to brødre. Run Run Shaw drev selskap sammen med sin bror som ble kalt RunMe Shaw – som produserte over 1000 filmer fra 1950 og i fem tiår fremover. Sjangrene spenner fra romantiske komedier til musikaler og actionfilmer.
Kung fu i særklasse
Men det er spesielt en sjanger som verden vil huske Run Run Shaw å ha bidratt til – Kung fu-film. Den ikke særlig aktede sjangeren, hvor Shaolin-munker og andre kampsportutøvere gir hverandre juling på svært så smidige måter, fikk sin utbredelse på grunn av de driftige kinesiske brødrene.
På 1960 og 70-tallet vant Shaw Brothers-filmene utbredelse og nådde B-kinoer i Vesten. De mange filmene fra » Hollywood i øst» ga penger i kassa og Shaw Brothers, som på 60-tallet hadde verdens største studioer hjemme i Hong Kong, var co-produsenter av storfilmer i Hollywood som Ridley Scotts
Blade Runner.
Blant dem som gikk på kino og så deres kampsportfilmer i USA, var Quentin Tarantino, og han er en av dem som i dag bærer fakkelen fra Run Run Shaw filmer.
Han er ikke alene , sier professor emeritus i filmvitenskap ved University of Illinois, David Desser, til Los Angeles Times :
» Det er nesten ikke en eneste kampscene i Hollywood-filmer i dag som ikke er basert på asiatisk kampsport. Og det kan føres direkte tilbake til kampsportfilmerne som Shaw Brothers brakte med seg i 1970-tallet,» sier han.
På slutten av 1980-tallet sluttet Run Run Shaw å produsere filmer og begynte i stedet å lage TV. Noen han holdt på med til 2011 da han pensjonerte seg som en 104 -åring .
I 2013 fikk den produktive kineseren en Bafta for sin rolle i filmindustrien. Ellers har det vært relativt tynt med internsjonal anerkjennelse og utmerkelser fra den finere selskap.