Politikkomikk

Toni Servillo har frydet oss på kino i vinter i
Den store skjønnheten. Nå er han tilbake igjen i Roberto Andòs
Leve friheten!

Det nærmer seg valg i Italia. Enrico Oliveri leder det største opposisjonspartiet. Problemet er bare at Oliveri har mistet piffen – han er rett og slett utbrent og benytter enhver anledning til å stikke unna. Partisekretæren Bottini har et svare strev med å holde orden på ham, samtidig som partiet sliter med meningsmålingene. I et desperat forsøk på å redde valgkampen og partiet oppsøker Bottini partilederens eneggede tvillingbror, filosofiprofessoren Giovanni, for å få ham til å spille rollen som partileder inntil Enrico kommer til kreftene og tilbake fra Paris. Problemet er bare at Giovanni nettopp har sluppet ut fra psykiatrisk behandling og er nokså frilynt både med hensyn til opptreden og politiske utspill. Han er mildt sagt meget uforutsigbar. Tvillingbrødrenes personligheter er også svært forskjellig. Velgerne viser seg å elske den ”nye partilederen”. Den ”gale” professorens politiske utspill treffer velgerne og det kan gå mot en valgseier. Det blir viktig for partisekretæren at partiformannen holder seg i Paris lengst mulig så han ikke ødelegger den vellykkede valgkampen.

Toni Servillo spiller begge tvillingbrødrene – og det gjør han fremragende. Det er en fornøyelse å oppleve en skuespiller med slike kvaliteter som ham.

Selv om dette er en aldri så absurd komedie, har den sine alvorlige undertoner i sin beskrivelse av det politiske kaoset i italiensk politikk, hvor den ene mer vanvittige politikeren etter den andre har evnet å samle millioner ved stemmeurnene.

Leve friheten! er et godt valg for den som vil underholdes.