Forførende

Det er vanskelig å forestille seg en kjærlighetshistorie som kommer fra den giftige pennen til Patricia Highsmith – hun hatet jøder, svarte og homofile – selv om hun selv var lesbisk. Carol, er hennes andre roman etter «Stranger on a Train». Bøker om lesbiske forhold var kiosklitteratur og hun publiserte den i 1952 under pseudonymet Claire Morgan og tittelen «The Price of Salt».

20-årige Therese Belivet (Rooney Mara) jobber bak disken på et varehus i New York. Rett før jul kommer den pelskledde overklassekvinnen Carol Aird (Cate Blanchett) inn og kjøper et leketog til sin sønn. Bevisst eller ubevisst glemmer hun hanskene og kontakter varehuset og ber Therese returnere dem. Det blir innledningen til et besettende forhold. Therese selv har kjæreste og Carol er gift, men ligger i skilsmisseforhandlinger og hun forsøker å beholde foreldreretten over sønnen. For henne er realiteten om hun skal velge det sikre; penger, status og sønnen – eller skal hun ofre alt for kjærligheten?

Todd Haynes forteller her om dette lesbiske forholdet først og fremst med og bilder. Først sytti minutter ut filmer er det et kyss. Det handler om begjær og en kjærlighet som ikke passer inn eller er akseptert i samfunnet.

Carol er en usedvanlig film. Den er briljant laget og slik Therese blir forført av Carol – forfører Todd Haynes publikum i denne usedvanlige filmen.