Forrykende road movie

Halkawt Mustafa har laget en road movie helt utenom det vanlige, hvor vi møter de to kortvokste kurdiske brødre Alan og Shirwan som aldri har vært utenfor landets grenser. Sammen legger de ut på reise i sin trehjulsmotorsykkel utstyrt med Barcelona og Real Madrid-vimpler. Reisen går til Spania fra det krigsherjede Irak for å overvære El clásico – fotballkampen mellom Real Madrid og Barcelona FC.

Dette er likevel snakk om mer en fotball. Shairwan er Messi- og Barcelona-fan på sin hals, mens Alan har valgt seg Real Madrid av taktiske grunner. Alan ønsker å gifte seg med nabojenta Gona, men faren hennes – den lokale skomakeren og fanatisk Real Madrid-tilhengeren, er lite innstilt på å få en dverg til svigersønn. For å blidgjøre skomakeren, har Alan som målsetting å overlevere fotballsko laget av ham til Ronaldo. Alan håper det gjør at hans status vokser slik at han kan få gifte seg med datteren.

El clásico er en film om håp, kjærlighet og lidenskap – både til fotball og til mennesker. De to har det meste mot seg, men med en imponerende stayerevne overvinner de all motstand. De to bruker alle sine sparepenger på en illegal reise til Madrid for oppleve den store kampen.

El clásico er en hjertevarm film om å følge sine drømmer. Det er en sjarmerende film den norsk-kurdiske filmskaperen Halkawt Mustafa står bak. Tematisk følger den opp debutfilmen
Rødt hjerte (2011) – om to kurdiske ungdommer som flykter fra familiene for å kunne elske hverandre.

El clásico er spilt inn på location i blant annet Bagdad – og filmskaperen Halkawt Mustafa har bodd sammen med de to hovedrolleinnehaverne i et år i Irak for å utvikle filmen. De to brødrene, som bærer filmen, har en naturlig utstråling og imponerer i sine roller. Det til tross for at de to aldri har spilt i film tidligere – eller vært på kino!

Halkawt Mustafa er en original filmskaper og helt klart en av våre mest spennende. Det er bare å glede seg til hans neste film.