Forglemmelig romopera

Selve romeventyret begynte for 55 år siden som TV-serie, deretter en rekke spin-off serier og filmer som på sitt beste har utgjort noen definitive kulturelle- og underholdningsmarkører i moderne tid. Da daværende regissør J.J. Abrams overtok roret på enterprisen, gjorde han det mesterstykket å både inkludere gamle fans av serien, samtidig som han gjorde det fullstendig tilgjengelig for nye seere. Nå har J.J. Abrams gått over til å regissere Star Wars-filmer i stedet, og har overlatt mannskapet på romskipet U.S.S. Enterprise til regissør Justin Lin, mest kjent fra Fast and the Furious-filmene. Selv produserer J. J. fra et sted bak i kulissene.

Filmen har bevisst ikke et 3-tall i tittelen, og det er fullt mulig å se den uten å kjenne Star Trek- universet. Karakterene  er tydelige, og det samme er problemene deres: En har kjærlighetstrøbbel, en annen skulle ønske han var som pappaen sin. To krangler, men er litt venner. Det hele starter ganske kjedelig, før romskuta vår blir angrepet av en milliard romskip under ledelse av tidenes mest overspilte bad guy, og hele besetningen glemmer karakterplottene sine. Litt romakrobatikk senere, og det blir dessverre åpenbart at Lin ikke klarer å engasjere like mye med datagenerte romskip som med racerbilene sine.

Der de beste
Star Trek-episodene og filmene alltid på en eller annen måte har klart å flette noe viktig eller minneverdig dypt inn i historiene, har de svakere alltid blitt forbigått som middelmådige episodiske såpeoperaer i rommet. Denne filmen fører seg inn i tradisjonen av sistnevnte, med et forglemmelig og tynt plott og alt for høyt volum på spesialeffektene. Jeg så 2D-versjonen, men fikk aldri følelse av å være på oppdagelsesferd i rommet. Det rister litt i kameraet her og der, men det virker aldri som man er utenfor et trygt TV-studio med en litt for dyr greenscreen. Mitt råd er å droppe kinovisning, og heller se filmen på Neftlix når den kommer, skulle du ikke ha annet i visningskøen. Eller, du kan heller varme opp medden klassiske tv-episoden om Naziplaneten –  eller se J. J. Abrams første
Star Trek film fra 2009 for å skjønne hvordan nevekamp i rommet faktisk kan gjøres ordentlig.