Tolv norsk premierer får premiere første halvår. De spenner fra dokumentar om anoreksi til animert barnefilm, fantasy og slasher-skrekk.
Filmvåren starter allerede i januar med Selvportrettet, en usedvanlig sterkt portrett om den alvorlig sterke anoreksirammede fotografen Lene Marie Fossen.
To andre dokumentrfilmer kommer seinere på året. Ikke minst stilles det store forventinger til Tonje Hessen Schei og hennes iHuman om hvordan kunstig intelligens forandrer oss som mennesker, samfunnet og fremtiden. Den tredje dokumentarfilmen på kino er Vær her hvor vi møter tre personer rammet av demens.
André Øvredal er tilbake med film fra Norge. Det er store forventinger fantasyfilmen Torden om en ung man som oppdager at han har gudelignende krefter basert å gammel norrøn mytologi. Også skrekkfilmpublikummet får sitt. Geir Greni kommer med slasherfilmen Alle må dø om et utdrikkingslag som ikke går helt som planlagt.
Også barna får sitt. Elleville Elfrid er allerede godt kjent fra tv. Nå får hun sin kinodebut.
Andre verdenskrig-filmer bruker å være sikre kort på norske kinoer. Nå kommer Flukten over grensen som har barn som målgruppe og er et spenningsfylt drama.
Vårens ungdomsfilm Alle utlendinger har lukka gardiner handler om hvordan der å er vokse opp som ungdom i dag.
Vårens filmer:
Selvportrettet (premiere 17. januar)
Filmen er et portrett av en kunstner og et portrett av en dødelig sykdom. Lene Marie Fossen ble de siste årene kjent som en fotograf i verdensklasse som lider av alvorlig anoreksi. Hun har hatt et unikt prosjekt, nemlig å avkle sykdommen, vise den frem i all sin skrekk.
Elleville Elfrid (premiere 24. januar)
Elleville Elfrid og Henry er bestevenner. De gjør alle ting sammen. Men når kule Johnny ankommer byen forandrer alt seg. En original road movie om vennskap, sykler og magi.
Flukten over grensen (premiere 12. februar)
Flukten Over Grensen er en spenningsfilm inspirert av historiske hendelser om frykt, tillit og vennskap, og om stort mot hos små mennesker. Desember 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis.
Fjols til fjells (premiere 21. februar)
Fjols til fjells er en oppfølger til og inspirert av originalfilmen fra 1957. Filmen utspiller seg i den moderne norske fjellheimen og tar med skjevt blikk for seg både gammel og ny påskeferietradisjon.
Torden (premiere 28. februar)
En fantasy eventyrhistorie om en ung man som oppdager at han har gudelignende krefter basert å gammel norrøn mytologi. Filmen handler om amerikaneren Eric, som oppdager at han har overnaturlige krefter fundert i norrøn mytologi. Sammen med en ung kvinnelig psykolog forsøker han å finne ut av evnene sine.
Alle utlendinger har lukka gardiner (premiere 6. mars)
Alle utlendinger har lukka gardiner er et ærlig, sårt og morsomt ungdomsdrama om hvordan det er å være ungdom i Norge og i Verden i dag. Vi følger Mariana (15) som glir med strømmen i en smeltedigel av ulike kulturer der jentene kjemper for sin rett til å være seg i et tidvis sexistisk ungdomsunivers.
Alle utlendinger har lukka gardiner er en film om hvor slitsomt og vidunderlig det er å være forelsket, samtidig som det også er en historie om savn og kjærlighet, om selvstendighet og løsrivelse, om identitet og å finne seg selv litt på nytt.
Alt det jeg er (premiere 6. mars)
Dokumentar. Emilie ble seksuelt misbrukt av stefaren fra hun var seks til tolv år, da hun anmeldte ham og han ble dømt. Etter fem år i fosterhjem, vender Emilie, nå 18 år, hjem til moren etter flere års stillhet. Sammen forbereder de seg på å avsløre for Emilies halvsøsken om grunnen til at faren deres er i fengsel. Dette er en historie om en usedvanlig modig ung kvinne på vei til bedring.
Alle må dø (premiere 13. mars)
Gina skal gifte seg, og blir «kidnappet» for en siste natt med gjengen. Venninnene hennes har leid et landsted i skogen, milevis unna nærmeste nabo. Et perfekt sted for et utdrikningslaget med skrekkfilm som tema. Planen er å skremme henne skikkelig. Gina sendes inn i et merkelig rebusløp. Til å begynne med er det uhyggelig, men morsomt. Men så skjer det ting som umulig kan være en del av leken. Eller er Gina i ferd med å miste grepet om virkeligheten?
iHuman (premiere 13. mars)
Dokumentar-thrilleren iHUMAN tar oss med på en reise inn i den «usynlige revolusjonen», hvor kunstig intelligens forandrer oss som mennesker, samfunnet og fremtiden. Vi er besatt, avhengig og kontrollert av teknologi. Men, hvem har egentlig kontrollen? iHUMAN er den første kinodokumentaren som viser den akselererende industriens politiske og sosiale konsekvenser gjennom møter med noen av de største pionerene i vår tid.
Vi er her nå (premiere 13. mars)
Et kjærlighetsfullt samtidsportrett av mennesker i krise. Babyene er de mest voksne i filmen.
Vi følger en barselgruppe gjennom et år. Foreldre og babyer er satt sammen i grupper og møtes hjemme hos hverandre og spiser lunsj. Noen av dem har store planer. De skal kjøpe og selge eiendom. Flytte til havet. Noen er bekymret for om de gjør ting riktig. Kan babyer spise agurk? Hva med ost? Det småsnakkes om verden utenfor. Trump som president. Selskaper med monopol som har gjort det ulovlig å selge norsk urkorn. Laks, kan man spise det lenger?
De voksne er under press. Mange av dem sliter i parforholdene sine. En pappa, Jon jobber på en skole der rektoren ringer hjem og ber foreldre holde barna hjemme så de ikke skal dra ned snittet på de nasjonale prøvene.
Vær her (premiere 17. april)
Dokumentar: Jan, Mimi og Sigvald har ulike former for demens. I Vær her ser vi hvordan livene deres preges av leting etter ord, minner og gjenstander. Hverdagen er krevende både for dem selv og for deres nærmeste, men omsorg, samvær og musikk hjelper. De mister aldri hele seg, selv om mye av den de en gang var sakte blir borte i sykdommen.
Vær her er en varm og nær film om tre menneskers hverdagsliv, om redselen for å miste kontrollen og om hvor viktig relasjoner er. Regissøren er tett på, og resultatet er en vakker og autentisk skildring med fokus på menneskeverd og kjærlighet. Det handler om å være til stede, om å være her – både som pårørende og samfunn.
Bortebane (premiere 5. juni)
Dokumentar: Bortebane er en karakterdrevet familiefilm fra verdens største sportsturnering for barn. Vi dykker inn i et tenåringsunivers og følger 13-14-åringer fra forskjellige deler av verden, og konkurrerer på fotballturneringen, Norway Cup, i Oslo.