«Disco» og «Barn» konkurrerer om verdens største filmpris

For 32. gang deler Göteborg filmfestival ut prisen for beste nordiske film. Åtte filmer konkurrerer om Dragon Award Best Nordic Film. Vinneren stikker av med en million svenske kroner.

Totalt åtte filmer er med i konkurransen, som er verdens største filmpris med et premiebeløp på 1 million svenske kroner. Prisen deles ut i samarbeid med Volvo Car Group, Västra Götaland-regionen og Göteborg kommune.

Disco og Barn konkurrerer mot seks andre filmer om prisen som deles ut på Göteborg filmfestival i februar.

De andre nominerte er:

Islandske  Mjölkkriget (Héraðið), regi Grímur Hákonarsons. En opprørsk enke byr den monopolistiske melkemafiaen til kamp i Grímur Hákonarsons David-mot-Goliat-saga blant kyr og melkeroboter.

Danske En helt alminnelig familie i regi av  Malou Reymann forteller om Emma som har en helt normal familie til det en dag viser seg at faren, Thomas, er transkjønnet. Etter hvert som Thomas blir Agnete, sliter både far og datter med å holde på det de hadde mens de aksepterte at alt har endret seg.

Finske Games People Play (Tottumiskysymys) er en episodefilm som omhandler seksuell trakassering, hver episode regissert en kvinnelige regissører.

Svenske Henrik Schyffert spillefilmdebuterer med Spring Uje spring – i en skarp, rørende og humoristisk selvbiografisk skildring av og med Uje Brandelius.

En annen svensk film er Charter signert Amanda Kernell (Sameblod7) og et gripende drama der et helt samfunn fordømmer noens foreldre. Ane Dahl Torp har hovedrollen.

Maria Bäck har regien på Psykos i Stockholm.For 20 år siden dro Maria Bäck på ferie til Stockholm sammen med moren. Det endte med at moren fikk et psykisk sammenbrudd, og den 14 år gamle Maria måtte vandre rundt alene i hovedstaden. Ved hjelp av skuespillere har hun nå behandlet i sin spillefilmdebut.

Filmprisen  på en million svenske kroner deles mellom regissør og produsent.

Gøteborg filmfestival er Nordens største og selger årlig imponernede 150.000 billetter.