11 norske filmer skal etter planen ha kinopremiere denne våren. Sju av filmene er dokumentarfilmer og det er usikkerhet angående premierdatoene til flere av dem. Koronaplagede norske kinoer får liten drahjelp av norske filmprodusenter.
Med stengte kinoer i Oslo-området er det forståelig at produsentene og distributørene av økonomiske grunner velger å flytte filmene sine til høsten, men det fører til at de kinoene som holder åpent også får et svekket tilbud og dermed sender også disse inn i enda sterkere negativ spiral. At Den største forbrytelsen kun er sett av seksti tusen siden premieren har nok heller ikke hjulpet.
Tre av de 11 filmene som ble presentert på Filmvåren til NFI skulle egentlig ha gått opp i høst. En rekke av filmer som egentlig skulle ha premiere første halvår er utsatt til høsten. Resultatet er at 20 norske filmer kommer i andre halvår. Når vi så vet at Hollywood har flyttet en rekke storfilmer fra våren til høsten kan det bli trangt om plassen når kinoene er tilbake i normal drift etter at vaksineringen er gjennomført.
Dokumentarfilmene leder an
Norsk dokumentarfilm er inne i en sterk periode. Filmer som Gunda og Kunstneren og tyven har stukket av med med en rekke internasjonale priser. Gunda kommer endelig på norske kinoer og får norsk premiere 26. mars.
Blant de dokumentarfilmene med størst publikumspotensiale finner er a-ha The Movie som forteller historien om de tre norske ungdommene som slo gjennom internasjonalt og ble et fenomen. Da «Take On Me» toppet Billboard-hitlista i 1985, gikk drømmen i oppfyllelse.Bandet var ikke forberedt på hverken hva som fulgte med suksessen, eller på gnisningene mellom de tre. Bak filmen står Thomas Robsahm. Dette er den første A-ha-filmen, og er allerede solgt til en lang rekke land.
En anne dokumentarfilm det er store forventinger til er Aksel. Filmen forteller historien om en av Norges største idrettsprofiler gjennom tidene, Aksel Lund Svindal. Filmen skildrer dramatiske hendelser i utforløypene, opp- og nedturer i livet utenfor bakken og kampen mot en kropp som sliter med å tåle belastningene. Filmen før premiere 5. februar.
Ellers byr filmvåren også på følgende dokumentarfilmer: Generasjon Utøya – en dokumentar om fire unge kvinner som alle ble dødelig såret, eller så sine kjærester og venner bli drept på Utøya som får premiere i mars.
I løpet av våre kommer også Stol på meg svindel-dømte Waleed Ahmed. Den karismatiske unge gründeren som startet sitt eget selskap i en alder av 18 år, og fremsto som et unikt talent. Han påsto å ha oppfunnet en solcellelader til iPhone , og ble omtalt i media som «Norges Mark Zuckerberg», som førte til at han raskt fikk innpass hos politikere, diplomater og kongelige. Kort tid inn i en karriere med storslåtte business-avtaler, dyre vaner og toppmøter ble Waleed arrestert av FBI, og dømt til 11 års fengsel for internasjonal svindel.
Filmvåren byr også på dokumentsarfilmene Uten filter om det å være ung i 2020 – sett gjennom mobiltelefondokumentasjon og Norway Cup-filmen Bortebane som egentlig skulle hatt premiere i fjor.
Fire spillefilmer
Siden en rekke norske spillefilmer nå er flyttet til høsten, er det kun fire norske spillefilmer som har premiere i vår. En film med store forventninger til er Gritt som er laget av debutanten Itonje Søimer Guttormsen.
Gritt handler om Gritt (Birgitte Larsen), som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte. Filmen er allerede tatt ut til Göteborg Film Festival hvor den sammen med Thomas Vinterbergs Et glass til og fem andre filmer skal kjempe om Dragon Award Best Nordic Film. Den er også, som første norske spillefilm, tatt ut Big Screen Competition ved Rotterdam Film Festival. Her er det med andre ord lov å ha store forventninger. Filmen får påskepremiere på kino.
Ellers er den hyperproduktive Henrik Martin Dahlsbakken klar med nok en film. nå kommer han med zombiekomedien Prosjekt Z. I filmen møter en gjeng filmstudenter som tar med seg tre arbeidsledige skuespillere til et nedlagt motell i den norske fjellheimen for å lage zombiefilm. Deres fiksjon blir brått virkelighet når en ukjent skapning begynner å terrorisere filmsettet.
Som vanlig har Dahlsbakken fått et interessant cast – denne gangen med Eili Harboe, Regina Tucker (bedre kjent som Myra), Jonis Josef, Vebjørn Enger, Iben Akerlie,Alexandra Gjerpen, Thea Sofie Loch Næss, Arthur Berning, Dennis Storhøi, Ole Christoffer Ertvaag og Laila Goody.
Spillefilmen Ninjababy åpner TIFF, Filmfestivalen i Tromsø, neste uke. Filmen får verdenspremiere på utekinoen på Stortorget i Tromsø, samtidig som den vises i TIFF Digital-program. Både regissør og flere skuespillere vil være tilstede.
Den får premiere på kinoer over hele landet 26.februar. Her møter 23 år gamle Rakel, som først når hun er seks måneder på vei oppdager at hun ble gravid etter en lite romantisk one-night-stand. Rakel har aldri ønsket å bli mor, og reagerer med fornektelse, sinne og frustrasjon. Filmen er en adaptasjon av tegneserieromanen «Fallteknikk» av Inga Sætre.
Bak HAN står nok en kvinnelig debutant. Guro Brusgaardsfilm er en tragikomedie hvor vi møter to menn og en gutt gjennom et døgn hvor de hver på sin kant opplever sosiale og emosjonelle fall, og føler seg misforstått.
Her er vårens norske filmer
«Aksel»: Dokumentarfilm om alpinisten Aksel Lund Svindal. Premiere 5. februar.
«Prosjekt Z»: Spillefilm om en gjeng studenter som skal lage zombiefilm. Premiere 19. februar.
«Ninjababy»: Spillefilm om Rakel (23) som innser at hun ble gravid etter en one night-stand og reagerer med fornektelse, sinne og frustrasjon. Premiere 26. februar.
«Stol på meg»: Dokumentar om svindel-dømte Waleed Ahmed. Premiere våren 2021.
«Uten filter»: Dokumetar om det å være ung i 2020 – sett gjennom mobiltelefondokumentasjonen. Premiere 12. mars.
«Gunda»: Dokumentar om grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger. Premieren 26. mars.
«Generasjon Utøya»: Dokumentar om fire unge kvinner som alle ble dødelig såret, eller så sine kjærester og venner bli drept på Utøya. Premiere i mars.
«A-ha The Movie»: Dokumentar om A-ha på turné og gjennom fire år. Premiere våren 2021.
«Bortebane»: Dokumentar om vennskap, fotball og ukjente eventyr på Norway Cup. Premiere mai 2021
«HAN»: Spillefilm om to menn og en gutt gjennom et døgn hvor de hver på sin kant opplever sosiale og emosjonelle fall, og føler seg misforstått. Premiere våren 2021.
«Gritt»: Spillefilm om Gritt, som brenner for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Premiere 26. mars.