9. april 2024, på dagen 84 år etter at de dramatiske hendelsene på Oscarsborg festning fant sted, går filmen om oberst Birger Eriksen som senket Blücher, i opptak på Oscarsborg i Oslofjorden.
Bak filmen står produksjonsselskapet Fenomen, med regissør Daniel Fahre og manusforfatter Axel Hellstenius og og Melike Leblebicioğlu Kaveh.
Natt til 9. april 1940 er den 64 år gamle obersten kommandant på den utdaterte Oscarsborg festning, som ligger på en liten øy i Oslofjorden.
Eriksen mangler alt: Mannskap, moderne våpen, etterretning og ikke minst – klare ordre fra sine overordnede. Når verdens mektigste krigsmakt går til angrep har Eriksen kun én å rådføre seg med – seg selv.
– Få enkeltmennesker har påvirket landets skjebne under krigen så direkte som Birger Eriksen. Den vanskelige beslutningen om å skyte eller ikke, blir et intenst actiondrama som vi håper vil fylle landets kinoer i 2025, sier regissør Daniel Fahre.
«Rådebank»-regissør
Kampens utfall kjenner de fleste til. Det som skjedde med den aldrende obersten etter krigen er mindre kjent.
Seks år etter krigens utbrudd må Eriksen kjempe en ny kamp om ettermæle og ære. Foran en militær kommisjon nedsatt av Stortinget måtte han svare på anklager om inkompetanse og feighet.
Regissør Daniel Fahre vant Gullruten for både beste dramaserie og beste regi for «Rådebank». Fahre regisserte samtlige tre sesonger av serien, som er den mestvinnende dramaserien i Gullrutens historie, og en av Norges mest strømmede. I 2017 vant han Amandapris for sin kinodebut: “Marcus & Martinus – Sammen om drømmen”, en av Norges mest sette kinodokumentarer de siste 20 årene.
– Daniel skrev sitt første utkast på manus til spillefilmen om Blücher allerede på ungdomsskolen, for 7 år siden fant vi frem ideen igjen, men denne gangen ringte vi Norges dyktigste manusforfatter, forteller produsentene Knut Inge Solbu og Tom Marius Kittilsen i Fenomen.
Manus er skrevet av Axel Hellstenius, en av Norges mest produserte manusforfattere, i samarbeid med Melike Leblebicioğlu Kaveh. Hellstenius har fra før skildret dramaet på Oscarsborg i to bøker. Romanen “Mens Blücher sank” ble også et teaterstykke. I tillegg skrev han vandre-teaterstykket “Oscarsborg i kamp” som ble spilt flere somre på rad akkurat der dramaet utspilte seg.
Barndomsdrøm i oppfyllelse
– Dette er virkelig en barndomsdrøm som går i oppfyllelse. Historien om Birger Eriksen har fascinert meg så lenge jeg kan huske. Og fascinasjonen har bare utviklet seg gjennom de mange årene vi har gjort research. Den dårlige behandlingen Eriksen fikk av den militære undersøkelseskommisjonen er ukjent og et spennende aspekt ved historien som vi ble tipset om av nåværende kommandant på Oscarsborg festning, Per Egil Grimstad. Dette gjør oss i stand til å fortelle spennende og helt nye sider av dette viktige kapitlet av vår historie, forteller regissør Daniel Fahre.
Fahre lover at det er en intens storfilm, med helt nye og ukjente aspekter som treffer kinolerretet en gang i 2025.
– Kinopublikummet vil oppleve den nervepirrende historien om natta da krigen kom til Norge. Det store ytre dramaet med spenningen, krigsskip og bombeangrep, satt sammen med det indre dramaet og dilemmaene menneskene stod i denne natta, og den urettferdige behandlingen Eriksen fikk etter krigen, gjør at filmen blir et dypt menneskelig og emosjonelt drama, sier regissør Daniel Fahre.
Gjenspeiler dagens Europa
På tross av at det er snart 80 år siden frigjøringen, mener produsentene at tematikken i filmen er mer aktuell enn på lenge.
– Mobilisering og beredskap er igjen på dagsordenen, og Russlands invasjon av Ukraina minner oss om hvor kaotisk og skremmende en invasjon kan være. Faktisk så viser Ung Undersøkelsen i 2022 for første gang at krig er den enkeltsaken flest unge mellom 16-29 år bekymrer seg mest for. Det gjør denne filmen hyperaktuell, sier produsentene Tom Marius Kittilsen og Knut Inge Solbu.
Det er Ymer Media/Scanbox som står for distribusjonen av filmen.