«Snørra og Snerken – Mysteriet med de forsvunne hullene» – Humor og filosofi Sci-Fi for barn

5
Total vurdering

Teemu Nikki er en av de største navnene innen finsk sjangerfilm. Sist gang han var representert på norske kinoer var for tre år siden med den velregisserte actionfilmen Den blinde mannen som ikke ville se Titanic. Nå leverer han en bemerkelsesverdig og original familiefilm.

PÅ KINO FRA 4. OKTOBER: «Snørra og Snerken – Mysteriet med de forsvunne hullene» følger de to brødrene Snørra og Snerken på vei til bestemors by, Munnvann, for en skiferie. Men det blir raskt klart at noe er galt – hull forsvinner fra byen. Når brødrene bestemmer seg for å undersøke saken, oppdager de at tannlegen (Pekka Strang) har en finger med i spillet.

Räkä ja Roiskis | January 19, 2024 (Finland) Summary: In a comic adventure, brothers Snot and Splash aim to apprehend a thief who is robbing holes in the city but wind up saving the planet from being pulled into a crumbling waste disposal syste... Read all
Countries: Finland, PolandLanguages: Finnish

Snørra og Snerken blir raskt dratt inn i et storslått eventyr som involverer både svarte hull og tidsreiser. En av utfordringene er deres problemer med å samarbeide, noe som skaper både humoristiske og spenningsfylte situasjoner.

Kreativitet på sitt beste

Både Nikki og Rautsi har tidligere vist sitt kreative omfang, men denne filmen viser virkelig deres evner til det fulle. Filmen sprudler av kreative og morsomme ideer som hele tiden flyter sømløst inn i hverandre. Rautsi tar manuset til grensene for fornuft, men filmens forpliktelse til sine merkelige konsepter gjør at den vinner over publikum med sin sjarm og selvtillit.

Selv om absurditeten aldri virker påtatt, får filmen leke etter sine egne regler, noe som gjør den både minneverdig og svært underholdende. Humoren er stort sett lettbeint og smart, men dessverre brytes den av noen få tvangspregede og lite morsomme fis-vitser, som føles unødvendige i en ellers intelligent film.

Tematisk dybde og intellektuell tyngde

Til tross for sin familiefilm-innpakning er filmen dypere enn mange kanskje forventer. Den tar opp balansen mellom kaos og orden, samt utfordringene ved perfeksjonisme. I tillegg formidler den et budskap om å akseptere ulikheter og se verdien i kaos, noe som gir filmen en uventet intellektuell tyngde. Dette budskapet blir ikke presset på publikum, men presenteres subtilt og naturlig, noe som er forfriskende i en film for barn.

Skuespillerprestasjonene er solide. Hugo Komaro og Urho Kuokkanen imponerer som barneskuespillere, med ekte kjemi som bærer hele filmen. Blant de voksne er det spesielt Pekka Strang som skiller seg ut som en skremmende antagonist, mens Elina Knihtilä er fantastisk i rollen som den eksentriske ordføreren.

Filmen er dubbet til norsk med gode stemmeskuespillere. «Snørra og Snerken – Mysteriet med de forsvunne hullene» er en herlig film full av kreativ energi og filosofiske dybde.

5
Total vurdering