Topp 10: Musikkbiografi og musikkfilm

Musikkbiografier eller musikkfilmer er biografiske filmer om musikere eller band. De handler om musikeres liv og karriere med opp og nedturer, og er en stadig tilbakevendende suksess på det store lerretet.

Musikerbiografier handler om musikken og artistene vi liker og inkluderer naturligvis mye sang. Artistene som portretteres har gjerne en vanskelig oppvekst, men mot alle odds kjemper de seg mot berømmelse og får stor betydning for sin samtid.

Suksessfulle Straight Outta Compton (2018) var en av flere filmer som var med på å løfte musikkfilmen eller musikkbiografien til blockbustermateriale. Filmen handler om de unge rapperne i gruppen N.W.A. som opplever oppturer og nedturer. Deretter kom Bohemian Rhapsody (2018) som med omsetning på nærmere en milliard dollar ble den mest suksessfulle musikkbiografien noensinne. Bohemian Rhapsody følger sjangerens klassiske oppskrift hvor den ukjente Freddie gradvis skal bli en av de største artistene i historien. På veien må han kjempe mot sin egen seksuelle usikkerhet og store mengder rusmidler. Med fire Oscar-statuetter stadfestet den dessuten hvor unison publikum og kritikere kan være.

Rocketman (2019) var den tredje filmen blant de store moderne musikkfilmene. Rocketman skildrer livet til Elton John og nok en gang fortelles historien om den ukjente mannen som blir en av de største musikerne. Men før disse tre moderne suksessene var det en rekke filmer som bygget opp sjangeren og dannet dens trekk. Her er ti utvalgte filmer i sjangeren du kan strømme nå:

Klassikeren

På en slik liste kommer man ikke unna Milos Formans storslåtte Amadeus (1984). Det var et vågalt prosjekt med spilletid på nesten tre timer om en komponist på 1700-tallet. Det er elegant filmet, byr på spektakulære kulisser og ble belønnet med åtte Oscar, deriblant for beste film og regi. Filmens utgangspunkt og hovedkonflikt er rivaliseringen mellom geniet Wolfgang Mozart og den sjalu komponisten Antonio Salieri.

Salieri sørger over at hans egen musikk aldri blir mer enn middelmådig, og forblir rasende på Gud for at han ville tildele en så vulgær og ung spradebasse som Mozart et gudsbenådet geni. Hvorfor får ikke Salieri, som er så disiplinert, så hengitt til sin kunst, og så villig til å føye seg etter sine overordnede, det samme? Salieri, som ikke klarer å matche Mozarts talent, bruker innflytelsen han har i hoffet til å sabotere karrieren til nykomlingen. Kan sees på SF Anytime

Den myteomspunne

Oliver Stones visjonære musikerbiografi The Doors havner litt i skyggen av den konspiratoriske JFK som begge kom i 1991. Men det mesterlige portrettet av Jim Morrison er en nydelig tidskoloritt av 1960-tallet. Filmen følger det myteomspunnet ikonets liv fra studier til en stadig voksende berømmelse og til slutt dens mørke ruspåvirkede bakside og selvdestruktive sluttfase. Val Kilmer er elektrisk i sitt livs rolle og sang såpass likt i filmen at gjenværende bandmedlemmer slet med å skille ham fra Morrison.

Den destruktive Jim Morrison i bandet «The Doors» drikker tett, bruker store kvanta narkotika og tyranniserer sine omgivelser. Den i utgangspunktet sjenerte artisten fikser ikke popstjernetilværelsen og havner stadig i konflikt med både myndighetene og bandets medlemmer før han flykter til Paris sammen med kona Pamela. Kan sees på Netflix, Blockbuster og SF Anytime.

Innovatøren

Uansett hvilke musikkpreferanser man har så er 8 Mile (2002) et dyktig og neddempet drama om en hvit musiker som utfordrer afroamerikanere på deres arena. Dette er historien om den innovative Rabbit som aldri gir seg til tross for mye motgang fra fattige kår, en alkoholisert mor, sceneskrekk og en rivaliserende gjeng. Manus ble skrevet i samtaler med Eminem, men i stedet for å være en nøyaktig gjengivelse av hans liv, spiller han et slags alter ego i Detroits rap battle-miljø.

Den lovende hiphop-artisten Jimmy ser hjemstedet sitt, 8 Mile i Detroit, som en psykisk skillelinje som skiller ham fra den han er, og hvor og hvem han vil være. Kan sees på Netflix, Viaplay, Blockbuster og SF Anytime.

Det blinde geniet

Gjennomgangstemaet for mange biografier handler om det selvdestruktive geniet som kom fra fattige kår, fornyet sin musikksjanger og ble en sensasjon. Soul-artisten Ray Charles overvant sitt handikapp som blind, begynte med heroin og fikk sitt ekteskap truet av sine mange eskapader. Regissør Taylor Hackford jobbet i 15 år for å lage denne medrivende og utrolige historien. Det er i all hovedsak godt fortalt, men kan til tider oppleves noe datert i dag. Jamie Foxx ble honorert med Oscar for beste skuespiller selv om det på lydsiden er Rays innspillinger vi hører. Ray døde få måneder før filmens lansering i 2004.

Ray (2004) er den triumferende og bemerkelsesverdige historien om Ray Charles, en av Amerikas virkelige musikalske genier. Filmen tar oss med på hans vei til berømmelse, fra hans ydmyke start i sør, til toppen av det amerikanske musikkartet. Rays inspirerende reise er en fortelling om håp, forløsning og den menneskelige åndens styrke. Kan sees på Viaplay, Blockbuster og SF Anytime.

Mannen i sort

Walk the Line tar utgangspunkt i Johnny Cashs to selvbiografier og han godkjente selv at Joaquin Phoenix skulle spille ham. En tøff oppvekst som setter spor overlappes av en gryende artistkarriere med den klassiske cocktailen av dop og eskapader. Men selve essensen i Cashs liv og filmens historie er det ektefølte og sterke forholdet mellom han og June Carter. Både Phoenix og Reese Witherspoon som Carter synger selv i filmen. Johnny Cash døde to år før filmen ble lansert i 2005.

Sanger. Opprører. Lovløs. Helt. Den legendariske ”Mannen i svart” revolusjonerte musikken og ble et symbol på USA. Joaquin Phoenix og Reese Witherspoon spiller (og synger) hovedrollene som Johnny Cash og June Carter i denne inspirerende og sanne historien om en manns troskap mot en stil, et budskap og sitt livs kjærlighet. Kan sees på Disney+, Viaplay, Blockbuster og SF Anytime.

Den lille spurven

Édith Piaf var stemmen og sjelen til Paris og i 2007 kom den påkostede La vie en rose. Livet begynner hardt med oppvekst i et bordell hvor lystpiker tar vare på henne. Hun oppdages som gatesangerinne før karrieren etter hvert skyter fart og hvor hennes mørke side som drukkenbolt og løs kanon vies stor plass. Marion Cotillards solid innlevelse ble hedret med Oscar for beste kvinnelige rolle, men på lydsiden er det Piafs egen stemme vi hører. Dens eneste svakhet er dens noe ustrukturerte hopping frem og tilbake i tid.

Fra ussel barndom til internasjonal hyllest, fra triumf til desperasjon. Edith Piafs intense liv var et drama i all offentlighet og i privat ensomhet, en konstant kamp for å synge og overleve, leve og elske. Her er historien om den lille kvinnen med den store stemmen. Hun som ingenting angret. Utgitt på DVD og Blu-ray.

Protestsangeren

I’m Not There (2007) annonserer at den er inspirert av Bob Dylans musikk og hans mange liv. Gjennom syv skuespillere som Cate Blanchett og Christian Bale portretteres artistens ulike stiler og perioder som folk- og protestsanger. Det er en vågal og fragmentarisk kunstfilm som tøyer grenser og forsøker å fornye sjangeren fremfor klisjeer. Dens fremmede, og forvirrende stil er ikke for alle og hvor mye man får ut av den avhenger av forhåndskjennskap til Dylan. Selv synes Dylan filmen var svært god.

Ikonet Bob Dylan skildres i denne biografiske filmen under flere perioder av hans liv. Vi får se både Dylans egne innspillinger og nytolkninger. Filmen utspiller seg på 1960- og 1970-tallet og gjennomsyres av Dylans klassiske låter. Kan sees på HBO Max, Viaplay og SF Anytime.

Rebellene

Sjangeren er i stor grad mannsdominert, men har unntak som Loretta – gruvearbeiderens datter (1980) og The Runaways (2010) om Joan Jetts første band. Filmen baserte seg på memoarene til vokalisten Cherie Currie og ble produsert av Jett. Den følger konfliktene til de to rebelske tenåringene, spilt av Kristen Stewart og Dakota Fanning, som skulle bane vei for kommende jenteband. Regissøren hadde bakgrunn i musikkvideoer og skapte en unik visuell 1970-talls koloritt.

The Runaways ble veldig populære som det første komplette jenterockebandet. Bandet ble startet i 1975 av Kim Fowley, og han var overbevist om at en jentegjeng i lær og nagler kom til å selge mye – men The Runaways gjorde mer enn som så. Handlingen i filmen utspiller seg rundt bandmedlemmene Joan Jett og Cherie Currie, og følger deres vei fra tenåringssuksess til at bandet blir oppløs og deres skuffelser. Kan sees på Viaplay, Blockbuster og SF Anytime.

Den flamboyante

Ingen av de store studioene våget å støtte Steven Soderberghs vågale pasjonsprosjekt Mitt liv med Liberace (2013). Men homofil tematikk var ingen hindring for HBO som slapp den på kabel-TV i USA. Forholdet mellom Liberace, spilt av Michael Douglas, og hans yngre elsker, spilt av Matt Damon, utgjør filmens grunnmur. Dette hemmelige kjærlighetsforholdet til den prangende pianisten er ikke forbeholdt kun eldre med god hukommelse, dette er underholdende fortellerkunst for alle. Etter premieren på filmfestivalen i Cannes ble den lovprist og fikk kinodistribusjon utenfor USA.

Før Elvis og før Elton John var Liberace stjerna. En virtuos pianist, en fantastisk entertainer og en fargerik stjerne. Sommeren 1977 kom den kjekke, unge Scott Thorson inn i garderoben hans og de ga seg i kast med en fem år lang og hemmelig kjærlighetsaffære. Kan sees på Viaplay, Blockbuster og SF Anytime.

Norsk metal

At Hollywood skulle lage en biografisk film om Øystein Aarseth og hans band Mayhem var lenge usannsynlig, men det skulle vise seg at også denne historien hadde universal appell. Aarseth er fortellerstemme og springbrett for en elegant og leken oppvekstskildring som går over til det mørke og nihilistiske. Den grundig dokumenterte konflikten med Varg Vikernes fortelles på underholdende vis, og dermed appellerer Lords of Chaos (2018) til de fleste til tross for dyster tematikk. Regien er ved svenske Jonas Åkerlund som spilte i bandet Bathory og som var en del av scenen på 1980-tallet før han begynte med musikkvideoer.

Oslo 1987. 17-årige Euronymous er fast bestemt på å unnslippe sin idylliske norske hjemby og skape «true Norwegian black metal» med bandet sitt, MAYHEM. Han får med seg to like fanatiske unge menn, Dead og Varg. Bandet styrer dypere inn i mørket, drevet av black metal-dogmet om å spre ondskap overalt. De begynner å brenne kirker over hele landet og stjele gravsteiner til å stille ut i platebutikken. Men da pressen får nyss om dem begynner miljøet å slå sprekker. Kan sees på Viaplay, og SF Anytime.