4K: «Horizon: An American Saga – Chapter 1» – Vi er ikke ferdig med Costner

Ambisiøst og mektig eller usammenhengende og uferdig?

Horizon: An American Saga – Chapter 1 er første del i Kevin Costners svært ambisiøse og stormannsgale westernprosjekt. Han har jobbet med denne historien helt siden 1988. For rundt tjue år siden skulle filmen lages for studioet Disney, da handlet den om to menn i ville vest, men de ble ikke enig om summen på produksjonskostnadene. Selv om historien siden ble utvidet til fire separate manus var det ingen av de store studioene som ville begi seg inn i prosjektet.

Mangel på studio?

Det ligger en del paralleller fra Horizon til George Millers Mad Max: Fury Road. Som fortalt i boka «Blood, Sweat & Chrome» brukte han nærmere 20 år av sitt liv og gikk på smell etter smell for å få laget sitt magnum opus. I Millers tilfelle var det en kombinasjon av studioet Warner Bros. Pictures og dets hissige sjefer samt endringer i verdensbildet og rene tilfeldigheter som førte til mesterverket.

Som manusforfatter, produsent, regissør og skuespiller har kanskje Costner tatt seg hodet over vann? Han hadde ikke noe velsmurt studio i ryggen. I Costners tilfelle endte det med at han brukte 38 millioner dollar av sin personlige bankkonto i tillegg til et ukjent beløp finansiert av to andre investorer. Horizon: An American Saga – Chapter 1 er en ensemblefilm på tre timer. Det er en kompleks film med to hovedhistorier og som fletter inn en rekke sidehistorier. Costner har klart det før, men har han klart å se svakheter med sitt eget prosjekt denne gangen?

Flere westernfilmer samlet i ett

Westernfilmen er en av de eldste og viktigste sjangrene i amerikansk filmhistorie. Sjangeren lar oss oppleve en svunnen tid den gang utvandrere forlot sivilisasjonen og reiste ut i villmarka. Westernfilmer byr på hardbarkede revolversvingere, cowboyer på hest, farlige indianere, det storslåtte amerikanske landskapet samt kampen mellom helten i hvit hatt og skurken i sort.

Topp 12: De beste westernfilmene i det nye millenniet – CINEMA

På den ene siden er dette en film med velkjente arketyper fra westernfilmen. Det er en nådeløs verden hvor kun de tøffeste og mest voldelige overlever. Det er en konflikt mellom fastboende urinnvånere med primitive jaktredskaper og fremmede med moderne våpen som har kommet for å okkupere deres jord. På den andre siden er det en ensemblefilm med en rekke karakterer og historier, nesten som flere westernfilmer samlet i ett. Et slags westernsjangerens svar på det Band of Brothers, The Pacific og Masters of the Air er for andre verdenskrig.

To hovedhistorier

Det er to parallelle hovedhistorier hvor vi følger Hayes Ellison (Costner) og løytnant Trent Gephart (Sam Worthington) i 1863. De andre sidehistoriene utforsker det ville vest og leder sakte opp til disse to karakterenes narrativ. Blant den første bølgen av nybyggere møter vi Frances Kittredge (Sienna Miller) og hennes datter Lizzie (Georgia MacPhail). Som ytterst få overlever de en massakre og tas hånd om av løytnant Trent Gephart i hans fort. Mens andre vil ta indianerskalper for dusør, sier han at de bør la apachene være i fred. De kan leve side om side.

Topp 12: Sterke kvinneroller i westernfilm – CINEMA

Den andre hovedhistorien begynner da Lucy skyter James Sykes og flykter med sin sønn. Caleb og Junior Sykes setter etter henne og klarer å spore henne til en liten by. Dette sammenfaller med ankomsten til Costners karakter Hayes Ellison. Som i en slags Deadwood-setting oppstår en konflikt og en flukt fra brødrene Sykes og deres menn.

Sees sammenhengende

Costner gjorde en slags gjennombrudd som skuespiller i westernfilmen Silverado (1985) før hans store kreative gjennombrudd kom som regissør og hovedrolleinnehaver på Danser med ulver (1990). Wyatt Earp (1994) var et overambisiøst ikke mindre vellykket prosjekt som antageligvis førte til at Costner selv regisserte solide Open Range (2003).

Horizon: An American Saga – Chapter 1 er ikke en avsluttende film, men en som leder til andrefilmen med premiere i 2025. Mange har avsagt dommen om dette første kapittelet, men det ligger nok noe mer ambisiøst i dette som man først vil kunne få oversikt over når man kan se de to første delene sammenhengende.

Horizon: An American Saga – Chapter 1 er ute på Blu-ray og 4K.