Gratisvisning av kultklassikeren «Norske Byggeklosser»

Atle Antonsen, som er i gang med en oppfølgar til filmen, møter Erlend Loe og Bent Bang-Hansen til samtale i Nasjonalbiblioteket før kultklassikaren blir vist under åpen himmel i Hydroparken.

Med et parodisk blikk på byråkratiet, innpåslitne naboer og krangling med håndverkere, satte Norske byggeklosser den norske, husbyggjande folkesjela under lupa.SE KLIPP FRA NORSKE BYGGEKLOSSER HER

– Vi har møtt stor begeistring for at vi setter opp denne filmen under Oslo Kulturnatt, sier programsjef Eline Skaar Kleven. – Filmen har en egen tilhengerskare av entusiastiske fans, og mange kan alle replikkene. Vi tror det blir stor stemning med utrop som «Mazda! Toyota!» rungande over Solli plass, avslutter Skaar Kleven.

 

FREDAG 15. SEPTEMBER

KULTURNATT I NASJONALBIBLIOTEKET | PROGRAM

KL. 19.30 (inne på Nasjonalbiblioteket)

BYRÅKRATI OG BYGGJEKLOSSER | Atle Antonsen, Erlend Loe og Bent-Bang Hansen

KL. 21.00

NORSKE BYGGEKLOSSER | Utekino i Hydroparken

Visningen blir flyttet inn i Nasjonalbiblioteket dersom det regner.

 

Kultklassiker

Pål Bang-Hansen kalte selv komedien sin «en parodi på Norge». Filmen tok utgangspunkt i en løs idé: hva skjer når en nordmann vil bygge et hus? Svaret er: ingen ting går som planlagt.  Det gjorde det heller ikke på filmsettet. Då Harald Heide-Steen Jr. blei sykemeldt rett før innspillingen overtok Rolv Wesenlund rollene hans i tillegg til sine egne, og endt opp med å spille hele åtte ulike karakterer i filmen.  Rollefigurene til Wesenlund var kalte opp etter daværende regjeringsmedlemmer, mens Bjørn Sand spilte hovedrollen som Olav Femte. På filmsettet fikk staben improvisere fritt.
Norske byggeklosser ble en publikumsuksess, og blir i dag regnet som et norsk kultklassikar. Filmen er digitalt restaurert av Nasjonalbiblioteket.

 

Oppfølger

Filmarkivar Bent Bang-Hansen har vokst opp både bak og på lerretet til
Norske byggeklosser, med en rolle i denne og flere av filmene til Pål Bang-Hansen. I februar 2018 kommer oppfølgeren til klassikeren, hvor Atle Antonsen står for både manus og elleve av rollene. Antonsen er ikke fremmed for å lage humor av tungrodd byråkrati, med tv-serier som
Etaten og
NAV bak seg. Også Erlend Loe setter ord på den sære norske folkesjela og byråkratiet, mellom annet i tv-serien
Kampen for tilværelsen og romanen «Fvonk». Nå møter de tre Tonje Skar Reiersen til samtale, før det blir filmframsyning under åpen himmel.

I pausen kan du forfriske deg i Nasjonalbiblioteket sin nye Kafé Å i andre etasje, eller ta en titt på utstillingen Stumme filmspor. Norsk spillefilm før 1920, som står fram til 30. september.