Den anerkjente regissøren Luca Guadagnino kan bli mannen som realiserer et av Stanley Kubricks ufullendte prosjekter. Filmprosjektet Aryan Papers, som Kubrick jobbet med på 1990-tallet, kan endelig bli en realitet.
I et intervju med Curamagazine deler Guadagnino sin fascinasjon for prosjektet:
– Et av mine lidenskapsprosjekter er Aryan Papers, en ufullendt Stanley Kubrick-film basert på boken Wartime Lies av Louis Begley. Jeg har jobbet lenge med den hos Warner Bros. og har fått godkjennelse fra Kubricks familie, forteller han.
Kubricks Holocaust-film som aldri ble realisert
Stanley Kubrick, født i Brooklyn, vokste opp i en sekulær jødisk familie. Han viste liten interesse for religion i sitt tidlige liv, men Holocaust var et tema han vurderte å lage film om allerede tidlig i karrieren. Han tok blant annet kontakt med den berømte forfatteren Isaac Bashevis Singer for å skrive et manus, men Singer takket nei.
På begynnelsen av 1990-tallet, etter suksessen med 2001: A Space Odyssey, begynte Kubrick arbeidet med en film om Holocaust. Han hentet inspirasjon fra Louis Begleys kritikerroste debutroman Wartime Lies, som forteller historien om en ung gutt og hans tante som overlever nazistenes jødeforfølgelser ved å utgi seg for katolske polakker.
I august 1991 fullførte Kubrick et første manusutkast etter grundig research. Han ga filmen tittelen Aryan Papers, en referanse til de falske dokumentene hovedpersonene må skaffe seg for å overleve.
Hvorfor ble Aryan Papers skrinlagt?
Til tross for Kubricks omfattende forarbeid ble Aryan Papers aldri realisert. I 1995 valgte han å legge prosjektet på is, da han mente at Steven Spielbergs Schindlers liste (1993) allerede hadde satt et sterkt preg på Holocaust-skildringer i filmbransjen.
En ny sjanse for Kubricks visjon
Dersom Guadagnino får gjennomført prosjektet, vil han med stor sannsynlighet bruke Kubricks originale manus. Dette gir filmverdenen en unik mulighet til å oppleve et nytt Kubrick-verk mer enn 25 år etter hans død – på samme måte som Orson Welles’ The Other Side of the Wind, som ble utgitt over 30 år etter hans bortgang.