Nicholas Hoult imponerer i The Order med sin skremmende fremstilling av Bob Mathews, en hvit makt-ekstremist som kombinerer ekstrem religion med radikal politikk.

«The Order» gjenåpner debatten om fascisme i USA

Hvit makt-organisasjonen Aryan Nations oppsto på 1970-tallet og skildres i Justin Kurzels film The Order. Gruppen utviklet seg senere til en terroristorganisasjon som sto bak bombeangrep.

Filmen, som nylig ble sluppet på Prime Video, gjenoppliver debatten om fascismens tilstedeværelse i USA. Justin Kurzels krimthriller gir et urovekkende innblikk i den hvite makt-gruppen The Order, ledet av en karismatisk fanatiker som ønsker å skape et hvit makt-samfunn gjennom vold.

En forutseende advarsel

I den politiske satiren It Can’t Happen Here (1935) av nobelprisvinner Sinclair Lewis, beskrives en demagogisk presidentkandidat som, under dekke av amerikanske idealer, skjuler sin sanne hensikt: å skape et totalitært regime med amerikanske trekk. Boken advarer mot hvordan fascismen kan vokse frem i USA under et annet navn.

The Order viser hvordan lignende bevegelser utviklet seg i virkeligheten. Aryan Nations, etablert på 1970-tallet, ble på 1980-tallet splittet da en ekstremistisk fraksjon,

The Order, begynte å utføre voldelige handlinger som ildspåsettelser og bombeangrep. Gruppen opererte i skjul, men deres ekstreme ideologi fikk stor innflytelse på senere høyreekstreme bevegelser i USA. Med referanser til virkelige hendelser som Oklahoma City-bombingen og angrepet på Kongressen 6. januar 2021, føles tematikken skremmende aktuell.

Kurzel leverer en nervepirrende katt-og-mus-jakt mellom Jude Laws FBI-agent og Nicholas Hoults skremmende fanatiske Bob Mathews.

Fra radikale ideer til vold

I filmen følger vi FBI-agentene ledet av Jude Laws karakter, som undersøker gruppen. De besøker Aryan Nations’ hovedkvarter i Idaho, hvor barn hilser besøkende med en nazistisk hilsen. Her sameksisterer to fraksjoner: de strategiske, som satser på politisk infiltrasjon, og de voldelige, som ønsker rask handling gjennom terror. En av karakterene sier: «Om 10 år vil vi ha medlemmer i Kongressen og Senatet. Det er slik forandringer skjer.»

Bob Matthews, lederen av The Order, spilt av Nicholas Hoult, leser «The Turner Diaries» for sin sønn. Boken har inspirert flere voldelige angrep, inkludert Oklahoma-bombingen i 1995 og stormingen av Kongressen i 2021. Den beskriver en fiktiv hvit revolusjon der etnisk rensing gjennomføres, og dens innflytelse har vært katastrofal for den politiske radikaliseringen i visse miljøer.

The Order begynte sin aktivitet med ran av banker, angrep på pornografiske butikker og ildspåsettelser, men deres ideologi dreide seg raskt mot mer organiserte voldshandlinger. FBI anså dem som en av de farligste hjemlige terrorgruppene på 1980-tallet, og mange av deres medlemmer ble til slutt arrestert eller drept i sammenstøt med myndighetene.

Mississippi Burning (1988) er basert på en ekte serie hatforbrytelser som fant sted to tiår tidligere. Filmen er fortsatt relevant i dagens samfunn, ettersom mange av de problemene den belyser, fortsatt ikke er løst av påfølgende regjeringer.

Filmens samfunnskritikk

The Order trekker paralleller mellom historiske hendelser og dagens politiske klima. Den viser hvordan hatgrupper kan gå fra marginale bevegelser til organiserte trusler mot demokratiet. Som en av karakterene sier: «Dette er et flott land, problemet er våre sinn.»

I miniserien The Plot Against America (2020), som kan sees på Max, lever karakterene i en alternativ historie der Franklin D. Roosevelt tapte presidentvalget i 1940 mot den fascistinspirerte Charles Lindbergh.

Filmen er en del av en tradisjon innen amerikansk film og litteratur som utforsker fascismens farer. Titler som Mississippi Burning, BlacKkKlansman og The Plot Against America har alle skildret hvordan ekstreme ideologier kan få fotfeste i USA. Videre peker The Order på hvordan slike ideologier ofte kamufleres under patriotisme og nasjonal stolthet, noe som gjør det vanskelig for samfunnet å avdekke dem før det er for sent.

Kurzel balanserer skildringen av vold med en psykologisk dybde som gir seeren innsikt i hvordan individer blir radikalisert. Dette gir filmen en ekstra dimensjon som ikke bare handler om historiske hendelser, men også advarer mot lignende utvikling i dagens samfunn.

Spike Lees BlacKkKlansman (2018) er basert på selvbiografien til Ron Stallworth –en svart politimann som ved kløkt tok seg inn i ledelsen av rasistorganisasjonen Ku Klux Klan i Colorado.

Hvorfor denne filmen er viktig

Til tross for sterke skuespillere og visning på filmfestivalen i Venezia, ble The Order lansert uten store reklamekampanjer. Den er produsert i Canada, regissert av en australier, og spilt inn med britiske hovedrolleinnehavere. Kanskje sier dette noe om hvor ubehagelig dens budskap er for amerikansk filmindustri.

Denne typen filmer fungerer som en advarsel og påminnelse om at fascistiske strømninger kan eksistere i ethvert samfunn, ofte i forkledning som nasjonal stolthet eller bekymring for sikkerhet. Med tanke på den økende polariseringen i USA i dag, er The Order en film som fortjener mer oppmerksomhet.

Trump ble president. Dermed kan det være like greit å strømme Civil War på Prime Video. Filmen er et portrett av et USA som spiser seg selv levende i en borgerkrig som river landet i stykker.

Som Civil War (2024), en annen film som advarer mot demokratiets skjørhet, stiller The Order et urovekkende spørsmål: Kan fascisme skje her?