«Den of Thieves» – Gerard Butlers store actionfilm-franchise

Gerard Butler har allerede hatt en actionfilm-franchise med agenttrilogien Olympus Has Fallen (2013), London Has Fallen (2016) og Angel Has Fallen (2019). Men nå er det enda større planer for Den of Thieves-serien.

Årlig ranes 2400 banker i USA og byen med flest bankran er Los Angeles. Slik åpnet den hardkokte actionfilmen Den of Thieves (2018). Det var en fiffig blanding mellom kuppfilm, politifilm og actionfilm. Dens trekkplaster var det uvanlige samspillet mellom kriminelle og politiet som selv ble ledet av en uortodoks antihelt.

Men bør man ta et gjensyn med førstefilmen før man ser andrefilmen Den of Thieves: Pantera (2025)?

Ukonvensjonell kuppfilm

En verditransport ranes med militær nøyaktighet, men det går ikke helt etter planen. Politifolk blir drept og ranerne har endt opp som politimordere. County Sheriff Nick (Gerard Butler) er hovedetterforsker og tar opp jakten. Han leder en ukonvensjonell knippe etterforskere som gjør ting på sin egen måte. Raskt kommer de på sporet av mesterhjernen Merrimen og hans bande bestående av tidligere soldater. Gradvis får de nyss i at de planlegger et større kupp mot sentralbanken med et potensielt gigantisk utbytte.

Til å være en uavhengig film, altså ikke en studiofilm, er dette en godt sammensatt produksjon. Manuset byr på en passe frisk katt-og-mus-lek mellom skurker og politi. Stadig tester de ut hverandres grenser. Det er mye testosteron og det er en skyteglad actionfilm. Nick er en antihelt som nedprioriterer sin kone og barn. Han er en uvanlig hardkokt mann  som viser følelser kun i et lite sekund. Frustrasjonen i hjemmet går utover de mistenkte, på hardt vis med uortodokse metoder.

Regissør og manusforfatter Christian Gudegast leverer god regi med fin rytme, intensitet og spenning. Dessuten klarer filmen på uvanlig vis å få publikum til å heie både på de kriminelle og politiet, samtidig.

Den of Thieves: Pantera

Med ca. 30 millioner dollar i budsjett klarte førstefilmen å spille inn solide 80 millioner dollar. Slikt blir det raskt en oppfølger av. Men først kom covid og ødela for innspillingen, så mistet de en skuespiller og skattefradrag grunnet skifte av innspillingssted. Det skulle ta syv år etter førstefilmen før andrefilmen var klar. Det man raskt skal oppdage er at dette er en direkte oppfølger. Derfor bør man absolutt ha sett førstefilmen på nytt før andrefilmen Den of Thieves: Pantera (2025).

Nå er åstedet flyplassen i Antwerpen hvor et maskert ranslag stikker av med diamanter verdt millioner. De kriminelle har fått kallenavnet Panter-mafiaen og snart har banden satt opp en operasjon i byens diamantdistrikt. Her sikter de seg inn på et utbytte til en verdi av hele 850 millioner. Eieren av de stjålne diamantene var den italienske mafiaen og de skyr ingen midler for å få tilbake sine eiendeler. Nick (Gerard Butler) ser likhetstrekk fra tidligere hendelser i USA til det som nå utspiller seg i Belgia og Frankrike, og reiser dit.

Mer katt-og-mus-lek

Det er det uvanlige psykologiske spillet og sammenstøtene mellom purk og skurk som gjentas og slik blir det filmseriens egenart. Dette blir også løst på uvanlig vis i oppfølgeren. På den andre siden leker den også med kuppfilm-sjangeren. Som en av aktøren sier: Det handler ikke om pengene, men om utfordringen. Som i kuppfilm generelt begynner det med den klassiske sammensettingen av spesialisert mannskap.  De skal utføre et massivt ran på verdens største diamantbørs, men det skal komme sammenstøt mellom ulike fraksjoner av kriminelle før de kan sette ut på en flukt.

Det er 33% Luc Bessons Europa Corp., 33% kupp fra knallsolide Ronin (1998) samt 33% heftig bilkjøring fra The Italian Job (2003). Det er en actionfilm lagt til Europa, men som følger amerikansk oppskrift. Førstefilmen var intens og tett. Andrefilmen er lenger og bruker mer tid på å utforske karakterer og konflikten dem imellom. I USA var spilletiden 2 timer og 24 minutter, mens en kortere versjon ble lansert på kino her til lands. Nå er den lengre utgaven utgitt som Extended Version på 4K og Blu-ray i Norge.

For kort tid siden ble dessuten en tredje film bekreftet.  Manuset er ferdig og det ble samtidig antydet ytterligere to oppfølgere i serien. Førstefilmen foregikk i USA mens den andre utspilte seg i Frankrike og Italia. Nå antydes det at tredjefilmen skal foregå i Afrika og deretter skal flere oppfølgere foregå i Sør-Amerika og i Asia. Manusene skal basere seg på virkelige ran rundt om i verden.