Vakkert og velgjort

Hva forventer man seg av en film som er regissert av John Hillcoat? Etter
The Proposition og
The Road er vel svaret at det skal være vakkert, velgjort, svært voldsomt, ha musikk av Nick Cave og være temmelig tragisk og/eller dystopisk.
Lawless oppfyller alt dette – uten det med det tragiske og dystopiske. For til tross for elver av blod og svært brutale slagsmål, er dette faktisk den lyseste filmen han laget (hvilket i og for seg sier mye om mørket i de tidligere filmene).

Filmen utspilles i delstaten Virginia under det tidlige 1930-tallets alkoholforbud. De tre brødrene Bondurant – Forrest (Tom Hardy), Howard (Jason Clarke) og Jack (Shia LaBeouf) – forsørger seg med å lage og selge hjemmebrent. De tre er egenrådige, hegner om sin uavhengighet, og nekter å betale bestikkelser til politiet. De nekter dette selv når en ny føderal agent kommer til byen. Charlie Rakes (Guy Pearce) er en uklanderlig kledd snobb, som har en dyp kjærlighet for at en så ofte som mulig benytter seg av mye mer vold enn hva situasjonen krever. Når brødrene Bondurant nekter å betale bestikkelser til han, innledes en krig som raskt trappes opp og blir enda mer voldsom.

I intrigen er også den myteomspunnede gangsteren Floyd Banner (Gary Oldman, ikke uventet best i hele filmen), den mystiske Maggie (Jessica Chastain), som bosetter seg hos brødrene, og pastordatteren Bertha (Mia Wasikowska), som Jack blir forelsket i – noe hennes pappa (ikke uventet) fortviler over.

Hillcoat forteller sin historie (Nick Cave har skrevet manuset) med et uventet innslag av humor midt i all dramaet og den ekstremt blodige volden. For humoren står ikke minst Tom Hardy, og, på sin måte, Guy Pearce, med sin merkelige fremtoning der blodet har laget flekker på den tidligere så fine dressen.

Lawless er en underholdende film, men den har ikke den tyngden som fantes i
The Proposition og i
The Road. Den er lett å se, men den forsvinner nok like lett ut av hukommelsen.