Bomtur

Etter suksessen til de tidligere Bourne-filmene var det ikke uventet at produsenten ville forsøke å få presset enda mer ut av suksessen. Det samme har forlaget tenkt. De tre tidligere bøkene er skrevet av Robert Ludlum.

For den fjerde boken har forlaget hyret Eric Van Lustblader til å skrive ”Robert Ludlums Arven” Universal fikk heller ikke med seg Peter Greengrass og Matt Damon. Greengrass erstattet de med Jason Bourne-manusforfatteren Tony Gilroy, mens Jeremy Renner har hovedrollen.

Så hva er egentlig igjen fra de tidligere filmene? Det er navnet, en del overlappende klipp og tilbakeblikk, noen av karakterene, manusforfatteren (Tony Gilroy) og den ikoniske Moby-låten. Tempoet, fortellerstilen og den følelsesmessige råheten i den opprinnelige trilogien er fraværende i denne rotete og uinteressante fortsettelsen.

Etter at CIA har fått slokket ”brannene” etter Jason Bourne (Matt Damon) må en annen topphemmelig gren av CIA, ledet av Eric Byer (Edward Norton), kvitte seg med «Outcome» – en gruppe av genetisk forbedrede og farmasøytisk avhengige snikmordere. Blant dem er Aaron Cross (Jeremy Renner).

Renners Aaron Cross er en av medlemmene i programmet. Den tidligere spesialsoldaten er avhengig av prestasjonsfremmende medikamenter som de har blitt gitt som en del av programmet. Myndighetene vil rett og slett kvitte seg med disse livsfarlige drapsmennene de har skapt – og det er bare én måte å gjøre det på.

Jeremy Renner gjorde en imponerende rolle som bombespesialisten i
The Hurt Locker – en rolle som ga ham en Oscar-nominasjon. I
The Bourne Legacy er det en atskillig mer uinspirert skuespiller vi møter. Filmens sterke karakter er Rachel Weisz´ Marta. Hun er ansatt i programmet og er den som viser samvittighet og prøver å hjelpe Aaron Cross.

The Bourne Legacy føles ikke som en Jason Bourne-film annet enn i navnet. De tre tidligere Jason Bourne filmene handler om en mann som innser at han har vært en amoralsk drapsmaskin som vil hevne seg over det samfunnet som skapte ham. I
The Bourne Legacy blir vi fortalt at Jason Bourne befinner seg ett eller annet sted der ute. Det kan virke som Universal håper på at Paul Greengrass og Matt Damon skal vende tilbake til en femte film. Gjør de ikke det, er nok Jason Bourne død for alltid.