«Tungeskjærerne» – alle barna i arbeid

4

Solveig Melkeraaens nye dokumentar handler om en tradisjon som visstnok er relativt utbredt i fiskerikommuner nordpå, der unge helt ned til femårsalderen tar seg jobb som torsketungeskjærere – og med store kniver i hendene kan tjene like store penger.

Filmens hovedperson er filmskaperens karismatiske niese Ylva, en ni år gammel oslojente som tilbringer vinterferien hos besteforeldrene i Øsknes, og som skal prøve seg som tungeskjærer sammen med sin langt mer erfarne venn Tobias.

Tungeskjærerne er en dokumentarfilm for barn, en sjanger man har sett flere eksempler på i det siste (som antologifilmen Med hjertet i dansen). Den formidler stoffet på en måte som både vil engasjere målgruppen og få dem til å tenke selv, samtidig som Melkeraaen unngår å forfølge noen handlingslinjer som kunne ha gjort filmen i overkant konvensjonell. Men det skal også innvendes at
Tungeskjærerne med sin nokså løse oppbygning oppleves litt ufokusert. Filmen vil både fortelle om denne tradisjonen og hvordan barn kan vokse av å bli gitt ansvar, men er også en mer generell – og unektelig fin – skildring av et vennskap og en ferie, som favner om mange andre aktiviteter enn kun arbeidet med tungeskjæring.

Tungeskjærerne er like fullt en svært sjarmerende film som også vil appellere til de voksne i salen, og som gir et interessant innblikk i en for mange av oss annerledes måte å tenke om barn, arbeid og mestring på.