«Sameblod» -gripende påminnelse

5

Sameblod er en opprørende påminnelse om hvordan urbefolkningen ble behandlet her i Skandinavia for ikke alt for lenge siden.

Innledningsvis handler Sameblod om en eldre svensk kvinne som har reist nordover for å delta i sin søsters begravelse, og som åpenbart har svært lite til overs for den samiske kulturen i området. Deretter fortelles historien om reindriftsamen Elle Marja og hennes lillesøster i tilbakeblikk, fra de begynner på en svensk kostskole på trettitallet. Her blir de ikke bare forsøkt forsvensket, men også utsatt for både rasistisk hets og ydmykende rasebiologiske undersøkelser.

Når hun passerer for å være svensk i møte med en kjekk, ung vernepliktig på en låvedans, øyner Elle Marja muligheten for et bedre liv i byen – som vil innebære å fornekte sin bakgrunn.

Denne svenske produksjonen er angivelig den første spillefilmen der store deler av dialogen framføres på sørsamisk, men det er neppe grunnen til at den har vunnet flere priser og fått mye annen positiv oppmerksomhet rundt om i verden.

Scenene med den eldre Elle var opprinnelig en kortfilm ved navn Northern Great Mountain, men fungerer utmerket som rammehistorie i det som nå har blitt regissør Amanda Kernells første spillefilm. Sameblod er en konvensjonelt fortalt, men samtidig svært rørende historie om en viljesterk, ung kvinne, overbevisende spilt av den sørsamiske debutanten Lene Cecilia Sparrok fra Nord-Trøndelag. Og ikke minst er den en opprørende påminnelse om hvordan urbefolkningen ble behandlet her i Skandinavia for ikke alt for lenge siden.