Forrykende tragedie

Det begynner å bli noen år siden Woody Allen sist lagde film i USA. Når han nå vender tilbake er det med en tragedie i stedet for komediene som vi kjenner ham fra de siste årene.

Det er noe befriende gammeldags over
Blue Jasmin selv om karakteren her også kjemper med nervøse sammenbrudd.

Cate Blanchett gjør kanskje sin beste rolle noensinne, som Jasmin som opplever et klassefall uten like. Hun opplever å få ektemanne arrestert og alle deres eiendeler inndratt. Det viser seg at ektemannens formue er bygd på svindel. I tillegg har han bedratt henne med en rekke andre kvinner. Plutselig står hun på bar bakke og må forlate overklasselivet i New York. Sammenbruddet er uunngåelig. Hun har intet annet valg enn å reise til vestkysten og flytte inn hos søsteren og hennes to barn i San Francisco, i et forsøk på å starte livet på nytt. Hun har alltid sett ned på sin søster som står i kassa på det lokale supermarkedet. Og til tross for sitt klassefall greier hun ikke å la være å kritisere henne og hennes valg av kjærester.

Jasmine er konstant på sammenbruddets rand. Hun har ingen utdannelse og hennes eneste løsning er å finne seg en rik mann som kan løfte henne opp og igjen gi enn den sosiale statusen hun mener hun fortjener.

Woody Allen forteller historien i både fortid og nåtid og veksler mellom tidsperiodene. Fortiden ligger i New York mens nåtiden foregår i San Francisco – fra overklasse – til arbeiderklasseliv. Tilbakeblikk til New York viser oss sosietetskvinnen som er festens dronning.

Blue Jasmine
viser at den 77-årige Woody Allen er som god vin – blir bare bedre og bedre med årene. Men selv i denne personlige tragedien unnlater ikke filmskaperen å gi noen satiriske spark til det overfladiske sosietetslivet i New York i en film som klart er inspirert av klassefallet for mange i etterkant av finanskrisen i 2008. Som vanlig gjenkjenner vi også trekk fra hans eget liv i filmen.  Når Jasmine sjokkert opplever at ektemannen har bedratt henne i alle år og nå vil stikke av og gifte seg med au pairen, så er det ikke langt fra Allens ekteskap med Mia Farrow og hans eget forhold til hennes 20-årige stedatter.

Cate Blanchett har med sin rolle som Jasmine levert årets hittil sterkeste Oscar-søknad. Woody Allen har lagd et samtidsportrett hvor han lar tragedien få  fritt spillerom, men samtidig lar oss oppleve det komiske i Jasmines klassefall.

Blue Jasmine er nok et mesterverk fra den evige pessimisten Woody Allen – og en av hans beste filmer.