Hjertevarmt

Når det kommer til barnefilmer er
Mary Poppins en institusjon. Den tok utgangspunkt i allerede populære barnebøker, den satte Julie Andrews på kartet, den ga oss ordet ”supercalifragilisticexpialidocious”, og siden den ble sluppet i 1964 har omtrent samtlige amerikanere og briter sett den om og om igjen og klemt den til sitt bryst. Enkelte (les: undertegnede) vil kanskje hevde at filmen er langdryg og kjedelig, men allikevel vet ”alle” hvem Mary Poppins er, og ”alle” kan filmen om henne og sangene hun synger utenat.

Da er det ikke rart at noen har sett det på sin plass å skulle lage filmen om hvordan filmen ble til. Disney presenterer derved
Saving Mr. Banks. Og denne historien er verken langdryg eller kjedelig, men står heller fram som en solid affære, gjennomsyret av hjertevarme og humor. Og så er den rett og slett en god historie.

Den forteller om hvordan selveste Walt Disney måtte skru på storsjarmen og litt til for å overbevise den noe rigide forfatteren bak
Mary Poppins, P.L. Travers, om å selge ham filmrettighetene til bøkene. Det som var et møte mellom to store personligheter i virkeligheten, blir på lerretet et minst like stort møte mellom veteranene Tom Hanks og Emma Thompson, som i de respektive rollene viser at de gamle virkelig er eldst. Sammen bærer de to filmen på brede skuldre, og det er særdeles herlig å overvære med hvilken avslappet sikkerhet de leker seg på jobb.

De som kjenner
Mary Poppins fra før er nok de som vil få mest ut av
Saving Mr. Banks, da den naturlig nok er spekket med referanser til verket. Den spiller på mye av det folk allerede elsker, der den byr opp til gjensyn med de velkjente kostymene, scenene, karakterene og sangene i skildringen av hvordan disse ble til. Som et ekstra element fortelles i tilbakeblikk historien om P.L. Travers’ egen barndom, som inspirerte historiene om Mary Poppins.

Men om man skulle kjenne til
Mary Poppins eller ei, står likefremt
Saving Mr. Banks godt på egne ben som en tvers igjennom god filmopplevelse. Den er gjennomtenkt, gjennomarbeidet, gjennomvarm og tvers igjennom fin.