Kristine Kujath Thorp – Stjerneskudd i Berlin

– Jeg føler at vi er på god vei mot en endring når det gjelder kvinnelige karakterer, og vil gjerne være med på den bølgen, sier Kristine Kujath Thorp. Cinema møtte den norske skuespilleren under filmfestivalen i Berlin, der hun var valgt ut som en av årets ti lovende Shooting Stars.

(BERLIN) – Det er veldig gøy og veldig intenst. Det går slag i slag, men det er jo veldig bra at arrangørene har presset inn så mye som mulig i løpet av dagene vi er her, sier Kristine Kujath Thorp.

Cinema møter skuespilleren på filmfestivalen i Berlin, der hun i år var valgt ut som en av ti Shooting Stars. Gjennom et tettpakket tredagers program under festivalen presenteres de lovende europeiske skuespillerne for å promoteres internasjonalt, møte castingagenter og filmskapere og danne nettverk, i regi av organisasjonen European Film Promotion. Arrangementet kulminerer med at de ti skuespillerne mottar hver sin Shooting Star Award på festivalens hovedscene Berlinale Palast.

Kujath Thorp håper naturligvis at møtene og kontaktene hun knytter vil føre til konkrete, nye muligheter som skuespiller, men framhever at det også er givende for henne å bli kjent med de andre utvalgte deltakerne fra ulike europeiske land.

– Jeg føler også at jeg får utbytte av å møte de andre skuespillerne, og diskutere både gleder og utfordringer i bransjen. Det er fint å snakke sammen og se at mye er nokså likt over hele Europa, sier hun til Cinema.

Kristine Kujath Thorp var en av ti utvalgte europeiske Shooting Stars under årets filmfestival i Berlin. (Foto: Jakob Berg/Norsk filminstitutt)

Kompromissløs rolle

Her hjemme fikk mange øynene opp for skuespilleren gjennom rollen hennes i Den største forbrytelsen, regissert av Eirik Svensson. Deretter spilte hun hovedrollen som Rakel i Yngvild Sve Flikkes Ninjababy, og for denne rolleprestasjonen vant Kujath Thorp Amanda-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i 2021. Ninjababy mottok også tre andre Amanda-priser, og har vunnet flere prestisjetunge internasjonale priser – inkludert publikumsprisen på festivalen South by Southwest, «special mention» på filmfestivalen i Berlin og European Film Award for beste europeiske komedie.

Etter det har Kujath Thorp gjort seg ytterlige bemerket på det internasjonale filmkartet for hovedrollen i Kristoffer Borglis Syk pike, som ble valgt ut til det viktige sideprogrammet Un Certain Regard på fjorårets filmfestival i Cannes. En rolle som definitivt er både kompromissløs og «edgy», og som trekkes fram i juryens begrunnelse for utvelgelsen av den norske skuespilleren som en av årets Shooting Stars.

Hovedkarakteren Signe i Syk pike tyr til drastiske skritt for å få sin plass i rampelyset.

– Fra bransjehold hører man ofte at hovedkarakterer skal være sympatiske og relaterbare, mens dette er en karakter som flere kritikere noe humoristisk skrev at kunne fortjene tittelen «verdens verste menneske». Likevel må du som skuespiller kanskje finne en nøkkel for å gjøre henne relaterbar?

– Selv om det er helt sinnssykt satt på spissen i Syk pike, synes jeg det relaterbare ligger allerede i manuset. Tematikken i seg selv er ganske relaterbar for samfunnet vårt for tiden, svarer Kujath Thorp.

I Syk pike spiller hun den unge kvinnen Signe, som tyr til svært drastiske skritt – deriblant noen egenimporterte piller som framkaller en høyst synlig hudsykdom – for å få sine berømmelige femten minutter i rampelyset. Sentrale temaer i filmen er vår tids narsissistiske kamp om oppmerksomheten og kalkulert bruk av offerrollen i så måte.

– For min del var det viktig at Signe framstår som et menneske, ikke bare et uspiselig hatobjekt. Det er hun jo på en måte også, men jeg føler vi har lykkes når filmen vekker sterke følelser hos publikum. Noen synes den er kjempemorsom, mens andre synes den er trist – men svært mange går ut av kinosalen med en uggen følelse. Det synes jeg er utrolig spennende å dykke ned i, også som publikummer – hva er det som gjør at man får den følelsen? Jeg tror ikke man hadde kjent det samme om vi ikke hadde tatt Signe seriøst i portretteringen av henne. Man får den ekle følelsen fordi vi kan gjenkjenne noe i henne, fortsetter skuespilleren.

– Selv om det er vanskelig å sette seg inn i en så ekstrem vei å gå i livet, vekker hun en form for empati. Det jo noen sprekker inn til en sårbarhet der. Men det er komplekst – jeg brukte selv lang tid på å skjønne hvordan det er mulig å tenke på den måten og behandle mennesker så dårlig. Og kanskje mest av alt, å behandle seg selv så dårlig.

Kujath Thorp vant Amanda for beste kvinnelige skuespiller for rollen som Rakel i Ninjababy.

Bak sminke og bandasje

– I store deler av filmen er du iført masse sminke og bandasje, som både endrer og skjuler utseendet. Det er lett å se for seg at dette gjorde det enda vanskeligere for deg å få fram skuespillet. Var det en stor utfordring, eller kunne det også på noen vis være til hjelp?

­- Det var en utfordring å sitte timevis i sminkestolen, for jeg må innrømme at jeg synes det er vanskelig å sitte stille så lenge. Og maskene var ikke behagelig å ha på seg. Men jeg kunne også bruke det i spillet, for Signe har det heller ikke særlig behagelig, i hvert fall ikke når det står på som verst. Jeg hadde proteser på halsen som kjentes som en konstant, mild kvelning, og Signe har jo problemer med å svelge, så det var noe jeg fikk naturlig, hehe. Det medførte en del begrensninger, for eksempel måtte jeg spise med sugerør – og det ga en slags sykdomsfølelse, som jeg kunne bruke i spillet, forteller hun.

– Sminkearbeidet var utrolig bra utført. Selv om jeg hadde sittet syv timer i sminken, trodde jeg liksom på det da jeg så meg i speilet og tok på huden min i karakter, for det var så detaljert. Så det var veldig hjelpsomt. Man må bare bruke de kjipe sidene ved det til noe konstruktivt, legger hun til.

Kvinnelige antihelter

Da de utvalgte ti Shooting Star-skuespillerne ble presentert for pressen i Berlin, fortalte Kujath Thorp at hun gjerne skaper såkalte falske minner i arbeidet med å gi bakgrunnshistorie til rollefigurene.

– Det var en metode jeg begynte med for mange år siden med den danske regissøren Katrine Brocks, da vi først jobbet sammen mens hun gikk på filmskolen og jeg på designskolen i Danmark. Det handler egentlig om at jeg skriver en lang liste med spørsmål, som ikke nødvendigvis har noe med filmen å gjøre. Så setter jeg på webkamera, velger et tilfeldig spørsmål og svarer på det i karakter. For meg er det en nyttig måte å finne fram til en karakter på uten noe press, siden jeg ikke behøver å vise opptakene til noen. Men noen ganger sender jeg det til regissøren, som med Katrine Brocks, utdyper Kujath Thorp til Cinema.

– Jeg sendte også Kristoffer noen av videoene mine på Syk pike, og noen av detaljene jeg hadde improvisert fram i dem om Signes liv ble med i filmen. Metoden kan også brukes til å finne fram til fysikken i karakteren og måten hun snakker på, sier skuespilleren, som er utdannet produksjonsdesigner fra Kunstakademiets Designskole i København og stadig er bosatt i den danske hovedstaden.

– Også Rakel i Ninjababy er en karakter som ikke akkurat trygler om sympati i utgangspunktet. Er det noe du i seg selv synes er tiltrekkende? Og hvilke tanker gjør du deg om denne typen kompromissløse kvinneroller?

– Ja, det er ofte de karakterene jeg synes det er mest spennende å spille. Og siden det ikke er så mange av dem, er det roller man svært gjerne vil ha. For meg blir det mer attraktivt jo mer kompleks en karakter er. Jeg synes fortsatt man har et stykke å gå, spesielt når det gjelder kvinnelige antihelter – og at filmer med kvinnelige hovedkarakterer gjerne blir sett av kvinner, mens filmer med mannlige hovedkarakterer ses av begge kjønn. Men jeg føler at vi er på god vei mot en endring, og jeg vil veldig gjerne være med på den bølgen. Det er jo ikke så gøy å spille roller som kun er kjæreste, kone eller mamma, med mindre de har noen veldig interessante utfordringer, svarer hun.

– Er det vanskeligere å spille den typen karakterer man kan kalle antihelter? Gir det andre utfordringer?

– Jeg vet ikke helt, det er forskjellig fra karakter til karakter. Det kan sikkert være kjempevanskelig å spille en veldig likandes karakter også. Men jeg liker roller som jeg ikke skjønner helt med en gang jeg leser manuset, og hvor det er mye å dykke inn og lete i.

Aktuell med danske spillefilmer

På spørsmål om hva hun ser etter i rollevalg, svarer Kujath Thorp da også at det gjerne må være en vanskelig rolle å spille.

– Det må også gjerne være en type karakter jeg ikke har gjort før. At jeg kan forme en karakter på en litt annen måte eller undersøke en annen type psyke. Men selv om rollen selvsagt er essensiell når jeg velger prosjekter, er filmen i seg selv og hvem som skal regissere vel så viktig, sier hun.

I den danske spillefilmen Den store stillheten spiller Kujath Thorp hovedrollen som nonnen Alma.

Av kommende prosjekter blir hun snart å se i to danske spillefilmer. Først ute er tidligere nevnte Katrine Brocks Den store stillheten, som nettopp har hatt premiere i hjemlandet og trolig kommer til norske kinoer etter hvert. Her spiller Kujath Thorp hovedrollen som nonnen Søster Alma – i en viss kontrast til rollefigurene i Syk pike og Ninjababy, må man nok kunne si. Til høsten dukker hun opp i Nikolaj Arcels historiske drama The Bastard, der hun spiller mot blant andre Mads Mikkelsen.

Den Københavnbaserte skuespilleren er glad for å kunne jobbe Danmark, også for å kutte ned på antall reisedøgn.

– Jeg har jobbet i Danmark i en del år nå, på mindre prosjekter der jeg har spilt på norsk. Men i disse to filmene spiller jeg på dansk, så nå er jeg endelig over den kneika. Selv om jeg fortsatt har litt aksent og ikke er like god som Jakob. Men en dag er jeg der, avslutter hun med spøkefull referanse til sin kollega både som skuespiller og tidligere norsk Shooting Star, Jakob Oftebro.