Fatwa utstedt mot Noah

Russell Crowe spiller hovedrollen, som den ene rettferdige som ifølge fortellingen fra Det gamle testamentet, får lov å unnslippe syndefloden med sin familie.

Flere land på veien med forbud

Paramount-produksjonen, regissert av Darren Aronofsky, mannen bak kultfilmen
Black Swan, kan ikke forvente mange kinobesøk i Midt-Østen. Qatar, Bahrain og De forente arabiske emirater har forbudt filmen i forkant av religiøse årsaker.

I følge The Hollywood Reporter regner Paramount med at filmen blir forbudt i land som Egypt, Jordan og Kuwait som følge av tilsvarende sensur.

» Den offisielle grunnen er at filmen går mot islams lære,» sier en talsmann for Paramount til Hollywood Reporter.

» De troendes følelser krenkes «

Forleden utstedte det sunni-muslimske Al-Azhar-universitetet i Kairo, den øverste myndigheten i religiøse spørsmål i Egypt, en fatwa mot filmen fordi den avbilder hellige personer.» ”Filmen står i motsetning til troen og de grunnleggende elementer i den islamske sharia (den islamske betegnelse for Guds åpenbarte lover til menneskene, red.) og fornærmer ”de troendes følelser,” lyder meldingen.

Noah opptrer også i koranen hvor han kalles Nuh. Etter islamsk oppfatning er han en av de mange profeter som har videreformidlet en del av Guds åpenbaring.

Tro mot helheten

På grunn av de sterke reaksjonene fra den arabiske verden og i USA har filmselskapet sent ut en uttalelse som understreker at de tar en del kunstneriske friheter i filmen.

» Likevel mener vi at det er tro mot essensen, verdien og integriteten til en historie som er sentral i millioner av troendes liv over hele verden,» sier filmselskapet i sin pressemelding.

Regissør Darren Aronofsky har gjentatte ganger uttalt at han ønsker å fange både det religiøse publikummet og publikum som har en annen tilnærming.

Hollywood-filmen
Noah med et budsjett på 130 millioner dollar (omlag 750 millioner norske) har premiere i USA den 28. mars.

Noah har norsk premiere 4. april.