15 nye norske filmer på kino i høst

Den norske filmhøsten ble presentert på Cinemateket i Oslo torsdag. Utover høsten kommer 15 filmer som byr på alt fra rabiate sørlendinger til krigsfilmer, action-, drama-, skrekk-, komedie- og dokumentarfilmer.

Fedrelandet

Filmhøsten åpner med Margreth Olins Fedrelandet som allerede har hatt flere spetakulære friluftsvisninger.  Hun har tidligere laget anerkjente og prisbelønte dokumentarer som bl.a. Kroppen min, Mannen fra Snåsa, Barndom og Selvportrett. Hun er belønnet med flere Amandaer og Gullruter.

Fedrelandet er en nær og spektaku­lær omfavnelse av vår første kjærlighet, naturen. Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyr­lige dal, Oldedalen i Nordfjord.  Cinemas anmelder har gitt filmen karakter 6. Premiere: 1. september.

Rabiate sørlendinger

Kristiansand er mer enn bedehus. Nå slår den sindige sørlandsbyen til med to filmer som allerede har opprørt lokalpolitikere og det gode borgerskapet i byen.

Perleporten

Først ut er Jonas Matzow Gulbrandsen med satiren Perleporten som allerede i flere uker har hatt metervis med spalteplass i Fædrelandsvennen og krav om sensur fra lokalpolitikere siden hovedpersonen minner mistenkelig om en av byens konservative samfunnsstøtter.

I filmen møter vi Trond som prøver å ta selvmord etter at kona avslører hans spillegalskap. I møte med Jesus og sin nye nøkterne livsstil kommer han på en genial forretnings­idé, som gjør han rik på kort tid. Trond gir penger til fattige i et veldedighets­ program på tv, men føler seg lurt av en rumensk tigger. Han reiser så med byens varaordfører til Romania, for å bevise at tiggerne bygger nye hus for pengene de tjener på tigginga i Norge. Premiere: 1. september.

 

K-Town

Den andre filmen fra den bløde kyststribe er den svarte komedien K-Town i regi av Kristian Landmark. Her møter vi Gordon som driver en sexbutikk sammen med bestevennen Roger, rett over gaten fra menigheten han har forlatt. Gordons familie er fortsatt aktive medlemmer, og hilser ikke lenger på ham. En dag legges et varsel om rekommandert brev på trammen. Det viser seg å være en åttesifret arv fra Gordons nylig avdøde sønn i USA, Mark ­, en gutt som han aldri har hatt kon­takt med. Snart ankommer Marks sørgende og rasende mor Kristiansand. Premiere: 8. september 2023.

Groruddalen inntar lerret

Hør her’ a!

Gulraiz Sharif fikk strålende kritikker for boka – nå kommer filmen Hør her’ a! i regi av Kaveh Tehrani og med manus av Erlend Loe og Nora Landsrød. I dramakomedien møter vi tenåringen Mahmoud. Han ønsker seg er en avslappende sommer uten mas. Men så kommer onkel Ji på besøk fra Pakistan. Og hvem tror du får ansvaret for å være hans Oslo­guide? Jo, Mahmoud selvfølgelig. Og ikke nok med det, lillebror Ali har en hemmelig­ het som snur hele tilværelsen på hodet. Sommerferieplanene går med andre ord ikke på skinner.  Premiere: 15. september 2023.

 

Voice

Ane Hjort Guttu har både skrevet manus og har regien på Voice. Filmen handler om filmskaperen Rhea oppsøker Voice, et verksted der ungdom i Grorud­dalen i Oslo lærer å lage egne filmer.

Rhea vil lage TV-­dokumentar om dem, men møter motstand. Hvilken rett har hun, som utenforstående, til å fortelle deres historie? Ungdommene og deres voksne ledere Dawit, Sara og Juan krever å få innflytelse over filmen, og Rhea må strekke seg langt for å lage en «demokratisk» filmproduksjon. Voice er en satire  om makt og mot­ setninger i vår tids mediekultur. Premiere: 22. september 2023.

Barnefilm med sterke følelser

Lars er LOL

Eirik Sæter Stordahls spillefilmdebut er basert på Iben Akerlies bok med samme navn. Når Amanda kommer tilbake til skolen etter sommeren, får hun en oppgave hun anser som en sosial katastrofe. Hun blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom.

Amanda er stormforelsket i klasse­kameraten Adam, livredd for å skille seg ut, og sikker på at Lars kommer til å dumme henne ut. Til hennes overraskelse blir hun og Lars gode venner. Men på skolen prøver Amanda å holde vennskapet hemmelig, og i jakten på å passe inn ender Amanda med å svikte både Lars og seg selv.

Arbeideropprør

Sulis 1907

Nils Gaup vender tilbake med det historiske dramaet Sulis 1907 – basert på virkelige hendelser. Filmen har handlingen lagt til gruvesamfunnet Sulitjelma i Nordland. Det handler om utbytting og moderne slavedrift.

Året er 1907. Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse.

Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livs­ farlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wennström kommer til makten i gruve­ selskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wennström har imidlertid andre planer. Midt i konflikten står unge Konrad. Premiere: 6. oktober 2023.

Hisham Zaman vender tilbake

A Happy Day

Hisham Zaman spillefillmdebuterte med et brak i 2013 med Før snøen faller, som fikk en rekke Amanda-nominasjoner. Året etter fulgte han opp med flyktningdramaet Brev til Kongen som ble kåret til Beste nordiske film på Gøteborg filmfestival og i tillegg ble belønnet med to Amanda-priser. Siden har det vært stille fra ham, men nå vender han tilbake med flyktningdramaet A Happy Day.

I A Happy Day følger vi tre tenåringsvenner som befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i Nord-Norge i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne. Premiere: 13. oktober 2023.

Dokumentarfilmer på kino

Ola – En helt vanlig uvanlig fyr

Ragnhild Nøst Bergem er en filmskaper som gjør det meste selv. I dokumentaren Ola – En helt vanlig uvanlig fyr står hun for både foto, regi og manus. I den Amanda-nominerte dokumentaren Vær her (2021) tok hun for seg Alzheimer.

Dene gangen  tar hun oss hjem til Ola. Han er 30 år og bor sammen med mange ulike mennesker i landsbyen Vidaråsen. Her lever de i roligere tempo, og det lille samfunnet er tuftet på inkludering, forståelse og respekt. Ola er en engasjert, ærlig og morsom fyr. Han har en lett utviklings­hemming og snakker åpent om dette, men lurer på om folk først og fremst ser på ham som en person med en diagnose?

Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt, reflekterer han over tilværelsen og hvordan han kan bli mer selvstendig. Dette er et nært og ærlig portrett om likeverd og tilhørighet, som bidrar til å bryte ned skillet mellom «oss» og «dem». Premiere: 13. oktober 2023.

 

Bunadsgeriljaen

Våren 2019 tar Anja Cecilie Solvik på seg Nordmørsbunaden og lover at hun ikke skal ta den av før fødeavdelingen i Kristiansund er reddet. Helse­foretaket på Nordmøre har bestemt at fødeavdelingen skal legges ned når det nye sykehuset i nabobyen Molde står ferdig.

Filmen følger geriljaleder Anja og kvinnenes kamp i kyst­-Norge, for å beholde fødetilbudet i en rekke mindre steder i Norge. Hvem er kvinnene bak geriljaen og hvorfor har så mange mennesker engasjert seg i denne saken? Dette er en historie om kampen mellom sentrum og periferi, den dypeste konfliktlinjen i norsk samfunnsliv. Premiere: 20. oktober.

Finnmark og krig

Lengsel etter nåtid

Andre verdskrig og kald krig står sentralt i finnmarkingen Knut Erik Jensens filmproduksjon med filmer som Stella Polaris, Iskyss og Brent av frost.

I Lengsel etter nåtid følger vi en ung kvinne som prøver å finne sin egen vei i livet til tross for sterke opplevelser under 2. verdenskrig. Hele Finnmark og Nord­-Troms blir lagt i ruiner. Befolkningen i landsdelen drives på flukt, familier splittes, alt går i oppløsning.

I en poetisk fabel­lignende reise gjen­nom drøm, minner og traumer søker kvinnen å finne sin egen fred og frihet. Filmen skildrer krig som en tilstand og en lengsel mot en bedre nåtid. Premiere 27. oktober 2023

 

Årets julefilmer

Den første julen i Skomakergata

Jul i Skomakergata har vært en seriesuksess på NRK siden 1979. Julekalenderen på 24 deler virker nærmest evigvarende.

Familefilmen Den første julen i Skomakergata har handlingen lagt til tiden før NRK-serien, og Henki Kolstads legendariske roller er nå overtatt av Kåre Conradi.

Det er første jul etter krigen og Stine (9) kommer alene med toget til Skomaker­gata. Der søker hun ly hos skomaker Andersen som viser seg å være en gammel surpomp som bare vil være alene. Møtet mellom de to skal forandre ting for alltid. Den første julen i Skomakergata forteller historien om hvordan en mystisk, liten og livsglad jente, på leting etter en ny familie, får skomaker Andersen til å innse at livet er best når man kan dele det med de man er glad i. Premiere: 10. november 2023

There´s something in the barn

Magnus Martens hører med blant de norske regissørene som har jobbet på den andre siden av dammen med suksess. Nå er han tilbake i Norge med en engelskspråklig skrekkfilm med internasjonale ambisjoner.

Etter å ha arvet en gård i Gudbrandsdalen flytter en amerikansk familie til Norge for å komme nærmere røttene. En livslang drøm går i oppfyllelse, men mystiske ting begynner snart å skje. De er nemlig ikke de eneste som bor på gården.

I mørket skjuler det seg en skapning man tidligere trodde kun tilhørte norsk folketro ­ selveste fjøsnissen. Om ikke håndtert riktig, vil den lille nissen gjøre drømmen deres om til et grusomt mareritt. Reglene er tilsynelatende enkle: Ingen sterke lys, ingen høye lyder, og det aller viktigste, ikke glem å gi ham grøt på julaften! Premiere: 10. november 2023

 

Bukkene Bruse på badeland

Qvisten Animation er synonymt med kassasuksess på kino.Filmen er basert på Bjørn Rørvik og Gry Moursunds moderne og vanvittig populære barnebøker om de tre Bukkene Bruse, som i denne runden tar turen til badeland.   I den anledning har selveste kongen av Balestrand, Kjartan Lauritzen, laget klisterlåta «Badebussen» som har toppet både Spotify og Youtube i hele sommer.

I denne helsprø versjonen av eventyret gidder ikke de tre bukkene å dra til setra nok en gang. Det blir alt for mye styr med trollet. I år skal de på Badeland! Samtidig legger det skrubbsultne Trollet en plan; sammen med sine ut­ spekulerte kråkevenner vil han forsøke å overraske bukkene med alskens skitne triks. Vil de tre bukkene til å klare å komme seg til badeland uten å bli spist? Premiere: 25. desember 2023

 

Konvoi

Foto: Lukas Salna

Få ting er sikrere suksesser på kino en norske filmer om andre verdenskrig. To av fjorårs største kinosuksesser var Krigsseileren og Kampen om Narvik. Konvoi går inn i den tradisjonen. I hovedrollene finner vi i de største rollene finner vi Tobias Santelmann, Anders Baasmo og Heidi Ruud Ellingsen, mens Henrik M. Dahlsbakken har regien.

Sommeren 1941 virker Hitlers krigsmaskin ustoppelig. Etter å ha underlagt seg store deler av Europa, invaderer Tyskland nå Sovjetunionen, og de allierte blir tvunget til å hjelpe. Konvoier bestående av flere titalls lasteskip fylt til randen med krigsmateriell, begynner den farefulle ferden over Atlanterhavet fra Island til Murmansk. Med livet som innsats legger de ut på det som blir kalt «verdens verste sjøreise». Helt vanlige sjøfolk, uten noen form for militær erfaring, står plutselig ansikt til ansikt med den tyske overmakten i det iskalde arktiske hav. Premiere: 25. desember 2023