Her er de nominerte til LUX Publikumspris 2025

«Animal», «Dahomey», «Flow», «Intercepted» og «Julie Keeps Quiet» har blitt kortlistet til 2025 LUX European Audience Film Award.

Det europeiske filmakademiet har offentliggjort nominasjonene til LUX – Den europeiske publikumsfilmpreisen, presentert av Europaparlamentet og den europeiske filmakademiet i samarbeid med Europakommisjonen og Europa Cinemas. De fem kortlistede filmene ble annonsert i dag under et arrangement i Europaparlamentet i Strasbourg.

De fem nominerte filmene

ANIMAL regissert av Sofia Exarchou (Hellas, Østerrike, Romania, Kypros, Bulgaria)
DAHOMEY regissert av Mati Diop (Frankrike, Senegal, Benin)
FLOW regissert av Gints Zilbalodis (Latvia, Frankrike, Belgia)
INTERCEPTED regissert av Oksana Karpovych (Canada, Frankrike, Ukraina)
JULIE KEEPS QUIET regissert av Leonardo van Dijl (Belgia, Sverige)

Neste steg

Vinneren av LUX Publikumspris velges i fellesskap av borgere over hele EU og av medlemmer av Europaparlamentet (MEP). En plattform for å vurdere de nominerte filmene vil være åpen fra 18. september til april 2025. Vinneren vil bli kunngjort i april 2025 under en seremoni i Europaparlamentet i Brussel, med representanter for finalistfilmene til stede. Mellom september 2024 og april 2025 vil Europaparlamentet sammen med MEP-er organisere visninger og debatter om filmene.

Bakgrunn

Siden 2020 har LUX Publikumspris blitt delt ut av Europaparlamentet og den europeiske filmakademiet, i samarbeid med Europakommisjonen og Europa Cinemas-nettverket. Prisen fremmer dialog og engasjement mellom politikk og publikum gjennom filmmediet. De nominerte filmene belyser europeiske verdier og skaper bevissthet rundt noen av dagens viktigste sosiale og politiske spørsmål som mental helse, fattigdom, klimaendringer, ytringsfrihet, likestilling og LGBTIQ+-rettigheter.

I løpet av konkurranseperioden organiserer Europaparlamentet gratis visninger av de fem nominerte filmene på tvers av de 27 medlemslandene. Filmene er valgt av et panel av filmeksperter fra hele EU. I 2024-utgaven av prisen ble mer enn 700 visninger av de kortlistede filmene arrangert, med debatter som involverte mer enn 70 000 publikummere. Prisen suppleres av Young Talent-programmet, som ble lansert 16. september 2024, for å engasjere unge filmprofesjonelle i å fremme europeiske verdier og LUX Publikumspris-prosjektet.