Fascinasjon for postapokalypsen – «Kingdom of the Planet of the Apes»

Postapokalypsen på film skildres oftest som en ufruktbar radioaktiv ødemark. Det finnes dog andre representasjoner med jorden som et frodig, grønt sted.

Det finnes ulike måter å skildre tiden etter apokalypsen. Noen ganger har jorden blitt til en grå og ufruktbar verden etter økosystemenes kollaps. Andre representasjoner er menneskeskapte som de hvor jorden har blitt en radioaktiv ødemark. En annen variant er der hvor havnivået har steget og oversvømt landområder. En litt hyggeligere variant er derimot jorden som et grønt og frodig sted. Ulempen med en slik apokalypse er bare menneskelig fravær.

I den opprinnelige, men forutsigende Apeplaneten fra 1968, var jorden knusktørr under en stekende sol. Siden har en ny filmatisk postapokalypse oppstått i tråd med økt bevissthet om global oppvarming, klimaendringer, menneskelig aktivitet og naturens tilstand. Tilnærmingen i Kingdom of the Planet of the Apes over 55 år senere er derfor mer frodig. Verdenssamfunnet har stått ovenfor en delvis menneskeskapt totalkollaps. Menneskeheten led, og apene overtok som den dominerende arten.

Ny tidslinje

De tre forrige The Planet of the Apes-filmene dannet en egen trilogi der de dreiet seg rundt Caesars historie. Filmene fulgte evolusjonen fra da apene utviklet intelligens, organiserte seg og startet et opprør.

Tema var dyreforsøk, etikk og tukling med naturen. Da apokalypsen var et faktum, ble det gjort forsøk på samarbeid mellom apesamfunnet og de overlevende menneskene. Men en nært forutgående krig dem imellom var uungåelig.

De 5 beste The planet of the Apes-filmene – CINEMA

Kingdom of the Planet of the Apes er den første filmen i det som er en ny tidslinjen i universet. Krig mellom mennesker og aper er over. Samtidig har det oppstått en intern maktkamp apene seg imellom. En fredelig klan med aper lever i et harmonisk og fredelig samfunn. Her følger vi apene Noa, Anaya og Soona på jakt etter fugleegg som skal brukes i oppdrett av ørner til matauk.

Moderne diktator

Dalen bortenfor er forbudt område, men grensene er skjøre. Så kolliderer to fraksjoner med aper og de fredelige blir ufrivillige brikker i den megalomane planen til tyranniske Proximus.

Med egne tolkninger av Caesers lov er han en moderne diktator som vil knuse menneskeheten. Til dette har han opprettet en slags fangeleir hvor aper må slave til de faller.

«A Quiet Place»-trilogien – Innovativ postapokalyptisk stillhet

Mange generasjoner har gått og jorden har først og fremst blitt et frodig sted. Det er ingen økologisk katastrofe som har skapt denne jorden, men fraværet av mennesker. Slik byr filmen på en antimenneskelig og antiteknologisk historie. Tidligere fasjonable skyskrapere er nå bare overgrodd betongskjelletter som bare fungerer som et sted for utforsking og en lekegrind for apene.

Andre verdenskrig

I sitt undertema hinter sistefilmen til andre verdenskrig. I War for the Planet of the Apes (2017) ble aper plassert i en menneskeskapt konsentrasjonsleir.

I Kingdom of the Planet of the Apes er det krig mellom aper og nå er det apene som selv har laget en konsentrasjonsleir. De har blitt inspirert av og lært om krig av menneskene. Denne krigføringen og filmens moderne diktator samsvarer med virkelighetens verdensuro med kriger på flere fronter.

Det tok syv år å lansere en ny film etter at Disney hadde kjøpt studioet 20th Century Fox i 2019 og trengte tid for å planlegge apenes videre skjebne. Sentrale aper har nye navn, dataanimasjon er hakket mer raffinert og kvinnen som får kallenavnet Nova er ny. I korte trekk gjenbruker ellers Kingdom of the Planet of the Apes i stor grad et plott vi allerede har sett i den forutgående trilogien. Men vi elsker universet og ser frem til å se filmen på nytt før de neste to annonserte oppfølgerne til Wes Ball. Planeten er på rett kjør og spørsmålet er om aper og mennesker kan leve side ved side.

Kingdom of the Planet of the Apes er ute på 4K og Blu-ray.