Premiere på en rekke nye norske drama- og dokumentarproduksjoner står øverst på listen over hva man bør følge med på denne uken. I tillegg er Quentin Tarantinos favorittfilm fra 2019 nå også klar til å sees hjemme.
Norsk True Crime
Vi har allerede sett norske true crime-varianter som Drapet i Holmenkollen, Hvem drepte Birgitte? og Gåten Orderud. Nå har tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen og programleder for Åsted Norge, Jens Christian Nørve, fått tilgang på avhørene til den beryktede drapsmannen Arnfinn Nesset og laget en ny norsk true crime TV-serie med tittelen Seriemorderen fra Orkdal.
Nesset ble dømt for 22 drap i det som var Norgeshistorien største drapssak. Han var en familiemann og bestyrer på Orkdal syke- og aldershjem, og som ble mistenkt for å begå drap på sine pasienter. Det skulle derimot ta mange år fra politiet ble varslet til en etterforskning ble igangsatt.
Arnfinn Nesset lever fortsatt i dag på hemmelig adresse, men har blitt intervjuet i forbindelse med serien Seriemorderen fra Orkdal som nå kommer fordelt på seks episoder. Premiere er på TV2 onsdag 8. januar kl. 21:40.
Varslerkrim
Ingrid Bolsø Berdal er hentet inn fra Westworld for å fronte en annen av TV2s storsatsninger på starten av dette året. I dramaserien Heksejakt spiller hun Ida Waage som er økonomisjef i et av landets største advokatselskaper. Da hun får en mistenkelig faktura på bordet, nekter hun å signere med påfølgende psykologiske og politiske konsekvenser.
Varslerthrilleren på åtte episoder er pønsket ut fra serieskaperne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig som også sto bak manus på Erik Poppes Utøya 22. juli (2018). Regissør er Eva Sørhaug som blant annet har laget filmene Lønsj (2008) og 90 minutter (2012). Heksejakt har premiere på TV2 torsdag 9. januar kl. 21:40.
Mannen som falt
Også TVNorge har en True Crime-serie som hadde premiere mandag denne uken. I 1994 falt sivilingeniør Jan Wiborg ut av et hotellvindu i København og omkom. Det hadde lenge pågått et høyt politisk spill mellom Arbeiderpartiet og Høyre vedrørende plasseringen av den nye hovedflyplassen og Wiborg spilte en viktig rolle i dette.
Wiborg var sterkt kritisk til målingene av tåke som sa at Gardermoen var et bedre alternativ enn Hurum og mente at beslutningen om å legge hovedflyplassen til Gardermoen var tatt på feil grunnlag. Dansk politi konkluderte med at han begikk selvmord, men det har lenge versert teorier om at Wiborg var utsatt for et politisk drap.
Mannen som falt byr på et særs interessant tema som inkluderer en viktig politisk beslutning og en konspirasjon rundt et dødsfall. Det er gjort solid research, det er engasjerende og det veksler elegant mellom intervjuer og rekonstruksjon av det som skjedde.
Det hele spinner ut av Hvem Drepte Jan Wiborg? av Knut Lindh som fikk mange nye tips etter lansering av boka. Regissør og produsent Tommy Gulliksen har lang erfaring fra TV2s Dokument 2 og her har de begynt fra starten av og gjort en ny undersøkelse av dødsfallet. Serien er på seks episoder og episode 2 kan sees torsdag 9. januar eller på D-Play.
Invasjon fra rommet
I fjor kom nyheten om at det var laget hele to konkurrerende sci-fi serier om den klassiske romanen Klodenes kamp av H.G. Wells. Den ene var War of the Worlds som ble vist på TV-kanalen FOX før jul. Mens denne tok utgangspunkt i vår egen samtid foregår den aktuelle BBC-produserte The War of the Worlds under den edwardianske æra (1901-1910).
En underlig gjenstand lander i Surrey på begynnelsen av 1900-tallet og snart angripes jordboerne av nådeløse romvesen med strålevåpen og giftgass. Historien handler om invaderende romvesener og ble første gang dramatisert av Orson Welles for radio i 1938 hvor den skremte vannet av millioner av mennesker i USA. Sendingen beskrev en romskipslanding i Central Park i New York som en direktesendt reportasje.
Den aktuelle serien The War of the Worlds er avsluttende med tre episoder og kan sees i sin helhet på NRK Nett-TV.
Tarantinos favorittfilm i 2019
For variasjonens del bør man ta et avbrekk fra alle TV-seriene og se en solid spillefilm. Quentin Tarantino beskriver Crawl som sin mulige favorittfilm i 2019. Valget er veldig overraskende, men dette er en intens berg-og-dalbanetur fra Alexandre Aja som har bygget seg opp et solid renommé gjennom grøssere som Switchblade Romance (2003), nyinnspillingen The Hills Have Eyes (2006) og Horns (2013).
Premisset er enkelt; en sterk orkan er i ferd med å treffe Florida og Haley har ikke fått kontakt med sin far så hun bestemmer seg for å dra til ham. Ikke må hun bare kjempe mot naturkreftene, en oversvømt alligatorfarm skal også sette en solid støkk i henne. Å blande en orkan og alligatorer er et perfekt utgangspunkt for en overlevelsesthriller.
Seeren får aldri pause
Crawl utvikler seg på spennende og intenst gjennom klassisk sjangeroppbygning. Det er kreativt med stadige vendinger og fornyelser og seeren får aldri noen pause. Det er gigantiske sett og finurlige kameraføringer slik at man nesten mistenker at filmen var spesialbestilt i forbindelse med en temapark. Sam Raimi er produsent så har er det kvalitetskontroll på alle områder.
Det er en befriende god creature feature og mennesket mot naturen-thriller med et rimelig jordnært plot og dyktig spill. Undersjangeren har utviklet seg siden Haisommer (1975) og Crawl tar alligator- og krokodillefilmer til et høyere nivå samtidig som man får lyst til å se Lake Placid (1999) og Rogue (2007) på nytt. Crawl kan nå sees på VOD, DVD og Blu-ray.