Det introverte geniet

Magnus Carlsen er uten tvil Norges største idrettsstjerne. Ingen andre nordmenn har vært i nærheten av å prege internasjonale medier som ham.

Benjamin Rees dokumentarfilm er blitt  er blitt et interessant dybdedykk inn Magnus Carlsens psyke og familie. Magnus handler første og fremst om mennesket og ikke spillet sjakk. Derfor trenger du ikke å kunne et eneste sjakktrekk for å ha glede av denne filmen.

Benjamin Ree har hatt tilgang til hele familien Carlsen og deres private film- og fotoopptak og faren fungerer som forteller i historien om Magnus – og vi opplever en gutt som har en unik analytisk evne for spillet sjakk, men på skolen i Lommedalen blir han et mobbeoffer. Vi møter en gutt som allerede i svært ung alder skiller seg ut fra andre barn. Han er introvert og befinner seg ofte i sin egen verden i sosial sammenhenger. Han tenker sjakk så å si døgnet rundt. Vi møter guttungen som reiser verden rundt på sjakkturneringer og slår mestere som har et liv bak sjakkbrettet.

Regissør Benjamin Ree bygger filmen rundt og opp mot VM i Chennai. Det er et dramaturgisk vellykket grep hvor vi dras inn i en sjakkverden og sjakkgenienes oppgjør om verdensmestertittelen.

Magnus er like mye et familieportrett som portrett av sjakkverdensmesteren. Vi møter en familie sol helhjertet stiller opp og støtter Magnus. Det er ingen tvil om at samholdet i familien er en viktig suksessfaktor for sjakkspilleren. Magnus Carlsen gir mye av seg selv i filmen, men forblir privat og sier selv i filmen at han holder sine indre demoner for seg selv. At det er enklere å skjule dem enn å dele dem.

Vi blir kjent med mennesket Magnus Carlsen, men alle trekk avslører han ikke.