– Pølser har alltid fascinert meg

Ulrich Thomsen, som selv er veganer, har regissert den høyst originale satirefilmen Gutterbee om en pølsemaker som forsøker lykken i USA!

I Gutterbee møter vi pølsemakeren Edward Hofler, spilt av den skotske Trainspotting-stjernen Ewen Bremner, som ønsker å starte et utsalgssted i en liten amerikansk by – noe som blir alt annet enn lett. Han blir møtt med fordommer og fremmedfrykt.

– Pølser er noe alle har et forhold til. Selv i Odysseen spises det pølser! Alle land har sine særegne pølser, forteller Thomsen da vi møter ham på Nordic Hotel Forum i Talinn.

–  Jeg husker at da jeg lette etter locations til denne filmen, besøkte jeg en by langt, langt utenfor Los Angeles. Selv på et utsalgssted som ligger såpass avsidesliggende til, kunne velge mellom førti forskjellige ungarske pølser! Det var helt utrolig, sier han.

Dansk stjerneskuespiller

Thomsen er et navn de fleste kjenner fra Thomas Vinterbergs dogmefilm Festen fra 1998, samt andre prisvinnende danske dramaer som Arven, Adams epler og Brødre. Han har også vært med i en lang rekke internasjonale storproduksjoner som James Bond-filmen The World Is Not Enough, The International og HBO-serien Banshee.

De senere årene har Thomsen blitt mer og mer interessert i å jobbe bak kamera. I 2016 regidebuterte han med film noir-dramaet In Embryo, som han også skrev og medvirket i.

Vi møter Thomsen dagen etter at Gutterbee, som altså er hans andre regifilm, har hatt europeisk premiere under Tallinn Black Nights Film Festival, en av Europas største filmfestivaler.

– Det føles fantastisk å presentere filmen her i Talinn. Filmen er en del av det offisielle programmet til en veldig viktig festival, sier han og fortsetter:

– Det er vanskelig å lage en komedie som treffer bredt, men jeg var veldig fornøyd med visningen her. Det virket som publikum koste seg. Jeg har vist filmen flere steder i verden nå, både i São Paulo og Los Angeles. Så langt har mottakelsen vært overraskende bra.

Vanskelig sjanger

Det sies at komedie er den vanskeligste sjangeren å gjøre?

– Jeg har alltid likt komedier. Det er nok min favorittsanger. Dersom Gutterbee hadde vært et drama, ville det blitt en helt annerledes film. Det hadde nok blitt vanskeligere å formidle budskapet i en annen sjanger. Med satire kan du utvide horisonten til publikum på en underholdende måte. Filmen er som en nitti minutter lang Saturday Night Live-sketsj.

Du har jobbet mye i USA?

– Ja, det stemmer. Jeg har gjort mange filmer og TV-serier i USA, og jeg har fått mange venner der. Jeg elsker USA. Men det som skjer der nå, med Trump og politikken han fører, er jeg lite begeistret for. Det er en farse. Det er helt utrolig at Trump fortsatt er USAs president. Hadde enhver annen statsleder oppført seg som Trump, hadde han ikke lenger vært leder for landet. Jeg er en sterk mostand av Trumps tankesett «Make America Great Again» og at han skylder på muslimer og mexicanere. Det er helt ufattelig!

Ser optimistisk på fremtiden

Gutterbee er på mange måter en veldig underholdende film. Samtidig er selve tematikken, alt fra rasisme, fremmedfrykt til homofobi, veldig dyster. Er du en pessimistisk person?

– Til en viss grad er jeg pessimistisk. Det er bare å se på hvor lite Trump bryr seg om miljøet. Men det som gjør meg glad og optimistisk er engasjementet fra de unge, slik som Greta Thunberg. De unge har allerede fått voldsom innflytelse, og den blir bare større og større.

Du har jobbet med en rekke anerkjente regissører som Thomas Vinterberg, Tom Tykwer, David Koepp, Susanne Bier og Ridley Scott. Hva er det viktigste du har lært av alle disse regissørene?

–  Det har vært så mange, og alle jobber på ulikt vis. De aller fleste av regissørene jeg har jobbet med har en tydelig visjon og er svært godt forberedt. Jeg tror det er noe av de viktigste jeg har tatt med meg.

Paolo Sorrentinos nye TV-serie

Og snart ser vi deg i The New Pope?

–  The New Pope, som er en oppfølger til The Young Pope, får premiere på nyåret. Her spiller jeg en dansk lege som tar vare på Jude Laws karakter, uten at jeg skal avsløre så mye mer. Det var utrolig flott å spille inn serien i Venezia og Roma. Jeg har vært en stor fan av regissøren Paolo Sorrentino i mange år. Han har skrevet et briljant manus og hans visuelle formspråk er helt unikt. Hver scene er som et maleri. Opptakene var veldig tekniske og var nesten som en teateroppsetning, men resultatet har blitt nydelig. Seerne kan glede seg til en helt unik serie! Under opptakene snakker ikke Sorrentino så mye med skuespillerne, men han vet veldig godt hva gjør!

Opplever du at det er en stor forskjell på å gjøre film versus TV?

–  Mange av dagens TV-serier har store budsjetter og er laget av filmskapere, slik som Sorrentino. Det er ikke så stor forskjell lenger. Men det kan være ekstra krevende å være med i en TV-serie fordi manusene endres hele tiden. I en TV-serie får du muligheten til å skape mer nyanserte karakterer. Den mest nyanserte karakteren jeg noensinne har spilt er Kai Proctor i Banshee.

Og til slutt – du er veganer, men samtidig har du laget en film om pølser. Et paradoks?

–  Tvert imot. Pølser er bare en måte å servere mat på. Jeg kan virkelig anbefale veganske pølser, ler den danske skuespilleren.