Klaustrofobisk og nervepirrende

Henrik Martin Dahlsbakken er Norges mest produktive filmskaper. I juni kom han med dramaet
Sensommer og nå er han premiereklar med thrilleren
Cave.

Cave er et dristig prosjekt. Hele filmen bæres av de tre hovedrolleinnehaverne Heidi Toini, Benjamin Helstad og Mads Sjøgård Pettersen.

De tre  har et vennskap siden de var sammen som soldater i Afghanistan. Nå møtes de igjen og sammen skal de både utfordre hverandre og prøve å uforske et grottesystem i et øde fjellområde. De vil være de første som kommer gjennom grottene som er fylt med vann.

Reisen deres inn i grottesystemet er klaustrofobiske i mer enn en forstand. Heidi Tonis karakter Charlotte var kjæreste med Viktor (Benjamin Helstad) mens de var i Afghanistan. Nå er kun kjæreste med Adrian (Mads Sjøgård Pettersen). Selv om forholdet mellom  Charlotte og Viktor fortid –er det ikke glemt av ham.

Henrik Martin Dahlsbakken viser at han er en filmskaper mestrer de fleste sjangre – også thrilleren.
Cave er en dristig produksjon. Alt avhenger av samspillet mellom de tre hovedrolleinnehaverne som bærer hele historien – og de funker til de grader – og de gir deg som publikum en svett opplevelse. Til tider er filmen så klaustrofobisk at du får frysninger. Filmen er spilt inn opp på location – og det merkes på skuespillerne. Følelsene gir seg helt andre utslag dypt nede i en grotte enn hva de gjør i et filmstudio.

Henrik Martin Dahlsbakken er sikker i sin regi og evner å få det beste ut av skuespillerne. Når vi i tillegg legger til glimrende foto og filmmusikk –blir det fint lite å kritisere.

Cave er en gjennomført sjangerfilm.
Cave 2 kommer til neste år. Det er bare å glede seg.

Geir Kamsvåg 5