«Louder Than Bombs» er norsk kandidat til Nordisk Råds Filmpris

Med
Louder Than Bombs konkurrerer Trier for tredje gang om den gjeve Nordisk råds filmpris, etter
Reprise (2007) og
Oslo, 31. august (2011). Joachim Trier er nominert sammen med manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm fra Motlys.
Louder than Bombs konkurrerer med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Sverige, Finland, Danmark og Island. Norge er det eneste nordiske landet som alfri har vunnet prisen.

– Det er en stor anerkjennelse for oss og resten av teamet som har vært med på å lage filmen og vi er utrolig glade over at juryen valgte
Louder Than Bombs som kandidat til Nordisk råds filmpris. Denne filmen er forøvrig et riktig Nordisk samarbeid med fagsjefer fra både Norge, Sverige og Danmark, sier regissør Joachim Trier, manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm.

 Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.  Ingen norske filmer har noensinne vunnet prisen.

 

De øvrige nominerte filmene er:

Danmark:

Under sanden

Regissør: Martin Zandvliet

Manusforfatter: Martin Zandvliet

Produsent: Mikael Rieks

 

Finland:

The Happiest Day in the Life of Olli Mäki (
Hymyilevä mies)

Regissør: Juho Kuosmanen

Manusforfattere: Mikko Myllylahti, Juho Kuosmanen

Produsent: Jussi Rantamäki

 

Island:

Småfugler (
Þrestir)

Regissør: Rúnar Rúnarsson

Manusforfatter: Rúnar Rúnarsson

Produsent: Mikkel Jersin

 

Sverige:

 

Etterskjelv (Efterskalv)

Regissør: Magnus von Horn

Manusforfatter: Magnus von Horn

Produsent: Madeleine Ekman

 

 

Om Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 13. gang. I fjor mottok Dagur Kári, Baltasar Kormákur og Agnes Johansen prisen for Historien om den sjenerte giganten. Tidligere år har den gått til markante filmer som
Om hester og menn (2014),
Jakten (2013),
Play (2012),
Skyggesiden (2011),
Submarino (2010),
Antichrist (2009),
Du levende (2008),
Kunsten å gråte i kor (2007),
Zozo (2006),
Drapet (2005) og
Mannen uten minne (2002).

Etter at de fem nordiske filmene er offentliggjort går en fellesnordisk jury sammen for å velge årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem. Den nordiske juryen består i 2016 av Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Hilmar Oddsson (Island), Silje Riise Næss (Norge) og Jannike Åhlund (Sverige).

Nordiske priser

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Samtlige vinnere offentliggjøres på Nordisk Råds sesjon i København 1. november.