Etter en heller svak filmvår for norsk film, så ser filmhøsten atskillig bedre ut.
Hele seksten filmer har premiere i løpet av høsten – laget av ni kvinnelige og åtte mannlige regissører. Spennvidden er stor med alt fra barnefilm – til skrekk, drama og dokumentar. Ballet åpner med Askeladden – i Soria Moria slott allerede 23. august. Den forrige filmen ble sett av trehundreogsekstitusen – kun slått av StarWars i 2017.
I det hele tatt står filmhøsten i Barne- og familiefilmens tegn. Askeladden følges i løpet av høsten opp av Kaptein Sabeltann og den mystiske diamant (27. sept). Etter to sesonger med tv-suksess er det nå klart for dokumentafilmen Villmarksbarna – en eventyrlig reise (4. okt.). Familien Krempig er villmarkinger på sin hals. Derfor har også barna opplevd mer natur og sett mer av den norske fauna, enn folk flest. Vi følger familiens reise inn i det nordvestlige Grønland.
De neste ut er Brillebjørn på ferie (11. okt.) og Operasjon Mumie (18. okt.) er oppfølgeren til Operasjon Mørkemann – basert på Jørn Lier Holsts barnebok. Barnefilmåret avsluttes med Snekker Andersen og julenissen: Den vesle bygda som glemte at det var jul.
Festivalfilmer
Det er allerede klart at to av høstens filmer er på vei til store internasjonale festivaler. Barn i regi av Dag Johan Haugerud er tatt ut til Venezia. Filmen forteller om de dramatiske etterdønningene av en ulykke på en barneskole i utkanten av Oslo. Norsk premiere 13. september.
Jorunn Myklebost Syversen brakdebuterte med Hoggeren. Hennes nye film, Disco (4. okt.), er tatt ut til både San Sebastian og Toronto. I Disco møter vi Mirjam. Hun er den vakre stedatteren til pastoren i Friheten. Som verdensmester i freestyle discodans og leder av frikirkens ungdomsgruppe er hun menighetens stolthet. Men kroppen hennes skriker om hjelp. Under neste verdensmesterskap kollapser hun på scenen. Hjemme blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Mirjam prøver, men kroppen svikter. For å få kontakt med Gud søker hun seg mot en strengere menighet og i hemmelighet drar hun på deres sommerleir. I hovedrollen møter vi Skam-skuespiller Josefine Frida Pettersen som her får sin spillefilmdebut.
Spionfilm
Høsten kanskje mest spennende prosjekt er Spionen (18. okt). Filmen som har et budsjett å 56 millioner kroner er en spenningsdrama basert å livet til skuespilerinne Sonja Wigert som ble dobbeltspion under andre verdenskrig. Sonja Wigert var Skandinavias største filmstjerne. Hun risikerer både liv og kjærlighet i sin mest utfordrende rolle noensinne: som dobbeltagent under andre verdenskrig.
Ingrid Bolsø Berdal har hovedrollen, mens filmen er regissert av svenske Jens Jonsson. Manuset er skrevet av Kongens nei-manusforfatterne Harald Rosenløw Eeg og Jan Trygve Røyneland.
Komedier
To norske komedier er kinoaktuelle i høst. Først ut er Jannicke Systad Jacobsens Hjelperytteren (30. august) en dopingsatire med Silje Salomonsen i hovedrollen som den tidligere proffsyklisten som innrømmer at hele karrieren er bygget på juks.
I komedien Swingers (11.okt.) finner vi Stig Frode Henriksen i flere roller – både som regissør, manusforfatter og i en av hovedrollen sammen med blant annet Morten Ramm, Zhiad Ali, Evy Kasseth Røsten og Kristine Ullebø. I filmen vi to par som kjeder seg på hver sin kant og bestemmer seg for å møtes –det går ikke helt som planlagt.
Skrekk og spenning
Høstens skrekkfilm er utvilsomt Ninni Bull Robsahms De dødes tjern (1. nov.)med Iben M. Akerlie i hovedrollen. Lillians tvillingbror Bjørn dør på mystisk vis alene ved den gamle familiehytta. Nå, et år senere, kommer Lillian og vennene hennes til hytta for å ta farvel med og selge stedet. Like etter ankomst begynner mystiske ting å skje. Lillian går i søvne og kan ikke lenger skille mareritt fra virkelighet.
Filmen er en nyinnspilling av André Bjerkes fortelling.
Desember ansluttes med oppfølgeren til Bølgen og Skjelvet; Tunnelen (25. des.) i regi av Pål Øye drar oss inn i katastrofen i en vestlandsk tunell. Pål Øie er for øvrig også aktuell i høst med Astrup – Flammen over Jølster (4. okt.). Danske hure Lindhardt (Broen) personifiserer Nikolai Astrup (1880-1928), en av Norges største billedkunstnere i dette storslåtte biografiske dramaet.
Ellers så kan publikum se frem til Tonje Hessen Scheis iHUMAN (15. nov.). Dokumentar-thrilleren tar oss med på en reise inn i den «usynlige revolusjonen», hvor kunstig intelligens forandrer oss som mennesker, samfunnet og fremtiden. Vi er besatt, avhengig og kontrollert av teknologi.
- november er det klart for Maria Sødahls Håp med Stellan Skarsgård og Andrea Bræin Hovig i hovedrollen. Filmen handler om hva som skjer med kjærligheten når en kvinne midtveis i livet får tre måneder igjen å leve.