Musikkbiografien – Filmene om ikonene Bob Marley, Prince, Jim Morrison, Eminem og flere

Musikkbiografier eller musikkfilmer er biografiske filmer om musikere eller band. De handler om musikeres liv og karriere med opp og nedturer. Filmene er en stadig tilbakevendende suksess på det store lerretet.

Musikerbiografier handler om musikken og artistene vi liker og inkluderer naturligvis mye sang. Artistene som portretteres har gjerne en vanskelig oppvekst, men mot alle odds kjemper de seg mot berømmelse og får stor betydning for sin samtid. Suksessfulle Straight Outta Compton (2018) var en av flere filmer som i nyere tid var med på å løfte musikkfilmen eller musikkbiografien til blockbustermateriale. Nylig har vi kunnet se filmer som Back to Black (2024) om Amy Winehouse, Somliga går med trasiga skor (2023) om Cornelis Vreeswijk, Maestro (2023) om komponist Leonard Bernsteins liv samt Elvis-omhandlende Elvis (2022) og Priscilla (2023).

Senere i år kan vi se Timothée Chalamet som Bob Dylan i James Mangolds A Complete Unknown hvor Dylan selv har vært involvert. Bruce Springsteen-filmen Nebraska er også i ferd med å bli laget av Scott Cooper. Netflix og Joachim Rønning lager Shout it Out Loud om Kiss. Sam Mendes skal lage fire filmer om hvert av medlemmene i The Beatles og på en helt annen side vil Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson bli å se i den ABBA-sentrerte grøsseren Bjorn of the Dead. Her er derimot et utvalg musikerbiografier du kan se nå!

Bob Marley: One Love

Filmen tar utgangspunkt i sentrale hendelser i livet til Bob Marley.

Det ene aspektet er det fraværende og noe kjølige forholdet til kona Rita og deres barn. Det bygges også opp mot en sentral konsert han skal gjøre og innspillingen av platen Exodus som skal endre reggaemusikken og gjøre ham til en verdensstjerne. Samtidig er dette historien om rastafaribevegelsen og Bob Marleys revolusjonerende musikk med budskap om kjærlighet og enhet. Det hele lagt til en nasjon i sterk uro. Filmen er laget av Brad Pitts produksjonsselskap og regissert av Reinaldo Marcus Green som laget den solide HBO-serien We Own This City (2022).  Filmen er dessuten produsert i samarbeid med kona Rita og sønnen Ziggy.

Bob Marley (Kingsley Ben-Adir) vokste opp under beskjedne kår på Jamaica i det Karibiske hav. 1970-tallet er preget av politisk uro, opptøyer og unntakstilstand. Landet er på randen av borgerkrig. Men samtidig som to politiske partier kjemper om makten planlegger Marley en fredskonsert. Et attentat prøver derimot å endre på alt.

Bob Marley: One Love er utgitt på 4K + Blu-ray, men kan også sees på SF Anytime, SkyShowtime og Blockbuster.

Rocketman

Taron Egerton ble valgt til å portrettere historien til den ukjente artisten som skulle bli en av verdens aller største.

Ikke ulikt Bohemian Rhapsody (2018) hvor den ukjente Freddie måtte kjempe mot sin egen seksuelle usikkerhet og store mengder rusmidler, skulle Rocketman (2019) bli den tredje store moderne musikkbiografien. Begge er regissert av Dexter Fletcher. Artistens låter blir i filmen fremført av Egerton.

«Priscilla» – betagende og forstyrrende om livet med Elvis – CINEMA

Rocketman følger en sjenert gutt som vokser opp i utkanten av London. Han har en vanskelig barndom, men alt endres da han oppdager musikken. Rocketman tar for seg Elton Johns oppvekst, gjennombrudd som kunstner og om hvordan han kom ut som homofil. Transformasjonen til superstjerne inkluderer også mørke øyeblikk som selvmordsforsøk, sex, narkotika og rehab.

Rocketman kan sees på Netflix, TV 2 Play og SF Anytime.

Purple Rain

Den amerikansk rock-musikalen er nylig relansert på 4K i forbindelse med dens 40 års jubileum.

I 1984 slapp Prince sitt sjette album «Purple Rain» som sementerte hans posisjon som musikkikon og som endret musikkindustrien. Samtidig hadde han overbevist plateselskapet om å finansiere en ambisiøs musikkfilm som kom en måned etter platen. Platen toppet hitlistene og skulle selge 25 millioner kopier. Samtidig ble filmen en kassasuksess og slik ble musikeren Prince på innovativt vis også en stjerne på film. Han vant Oscar for beste originalmusikk.

Den unge, men selvdestruktive The Kid er en ambisiøs musiker. Han sliter med indre demoner og en forfyllet far som mishandler hans mor. Musikken er hans fluktmetode fra en vanskelig familiesituasjon, og han holder seg mye på nattklubben First Avenue sammen med bandet sitt The Revolution.

Musikkfilmen Purple Rain er nylig lansert på 4K.

The Doors

Oliver Stones visjonære musikerbiografi The Doors havner litt i skyggen av den konspiratoriske JFK som også kom i 1991.

Men det mesterlige portrettet av Jim Morrison er en nydelig tidskoloritt av 1960-tallet. Filmen følger det myteomspunnet ikonets liv fra studier til en stadig voksende berømmelse og til slutt dens mørke ruspåvirkede bakside og selvdestruktive sluttfase. Val Kilmer er elektrisk i sitt livs rolle og sang såpass likt i filmen at gjenværende bandmedlemmer slet med å skille ham fra Morrison.

4K + Blu-ray: «Almost Famous» – Fortsatt feelgood 21 år senere – CINEMA

Den destruktive Jim Morrison i bandet «The Doors» drikker tett, bruker store kvanta narkotika og tyranniserer sine omgivelser. Den i utgangspunktet sjenerte artisten fikser ikke popstjernetilværelsen og havner stadig i konflikt med både myndighetene og bandets medlemmer før han flykter til Paris sammen med kona Pamela.

Kan sees på Apple TV, Blockbuster og SF Anytime.

8 Mile

Uansett hvilke musikkpreferanser man har så er 8 Mile (2002) et dyktig og neddempet drama om en hvit musiker som utfordrer afroamerikanere på deres arena.

Dette er historien om den innovative Rabbit som aldri gir seg til tross for mye motgang. Vi følger ham fra fattige kår med en alkoholisert mor via sceneskrekk og kamper med en rivaliserende gjeng. Manus ble skrevet i samtaler med Eminem, men i stedet for å være en nøyaktig gjengivelse av hans liv, spiller han et slags alter ego i Detroits rap battle-miljø.

«Elvis» – mer om myten, men ikke nært mennesket – CINEMA

Den lovende hiphop-artisten Jimmy ser hjemstedet sitt, 8 Mile i Detroit, som en psykisk skillelinje som skiller ham fra den han er, og hvor og hvem han vil være. Filmen vant Oscar for beste originale sang.

Kan sees på Netflix, TV 2 Play og SF Anytime.

Walk the Line 

Walk the Line tar utgangspunkt i Johnny Cashs to selvbiografier og han godkjente selv at Joaquin Phoenix skulle spille ham.

En tøff oppvekst som setter spor overlappes av en gryende artistkarriere med den klassiske cocktailen av dop og eskapader. Men selve essensen i Cashs liv og filmens historie er det ektefølte og sterke forholdet mellom ham og June Carter. Både Phoenix og Reese Witherspoon som Carter synger selv i filmen. Johnny Cash døde to år før filmen ble lansert i 2005.

«Somliga går med trasiga skor» – En god, men ufullstendig biografisk film om Cornelis Vreeswijk – CINEMA

Sanger. Opprører. Lovløs. Helt. Den legendariske ”Mannen i svart” revolusjonerte musikken og ble et symbol på USA. Joaquin Phoenix og Reese Witherspoon spiller og synger i hovedrollene som Johnny Cash og June Carter i denne inspirerende og sanne historien om en manns troskap mot en stil, et budskap og sitt livs kjærlighet.

Kan sees på Disney+, Apple TV, Blockbuster og SF Anytime.

La vie en rose

Édith Piaf var stemmen og sjelen til Paris og i 2007 kom den påkostede biografien La vie en rose.

Livet begynner hardt med oppvekst i et bordell hvor lystpiker tar vare på henne. Hun oppdages som gatesangerinne før karrieren etter hvert skyter fart og hvor hennes mørke side som drukkenbolt og løs kanon vies stor plass. Marion Cotillards solid innlevelse ble hedret med Oscar for beste kvinnelige rolle, men på lydsiden er det Piafs egen stemme vi hører. Dens eneste svakhet er dens noe ustrukturerte hopping frem og tilbake i tid.

«Back to Black»: For søtt og pyntelig Winehouse-portrett – CINEMA

Fra ussel barndom til internasjonal hyllest, fra triumf til desperasjon. Edith Piafs intense liv var et drama i all offentlighet og i privat ensomhet, en konstant kamp for å synge og overleve, leve og elske. Her er historien om den lille kvinnen med den store stemmen. Hun som ingenting angret.

La vie en rose er utgitt på DVD og Blu-ray i Norge.

I’m Not There 

I’m Not There (2007) annonserer at den er inspirert av Bob Dylans musikk og hans mange liv.

Gjennom syv skuespillere som Cate Blanchett og Christian Bale portretteres artistens ulike stiler og perioder som folk- og protestsanger. Det er en vågal og fragmentarisk kunstfilm som tøyer grenser og forsøker å fornye sjangeren fremfor klisjeer. Dens fremmede, og forvirrende stil er ikke for alle og hvor mye man får ut av den avhenger av forhåndskjennskap til Dylan. Selv synes Dylan filmen var svært god.

Første teaseren for «A Complete Unknown» – Timothée Chalamet synger Dylan – CINEMA

Ikonet Bob Dylan skildres i denne biografiske filmen under flere perioder av hans liv. Vi får se både Dylans egne innspillinger og nytolkninger. Filmen utspiller seg på 1960- og 1970-tallet og gjennomsyres av Dylans klassiske låter.

Kan sees på Blockbuster og SF Anytime.

The Runaways 

Sjangeren er i stor grad mannsdominert, men har unntak som Loretta – gruvearbeiderens datter (1980) og The Runaways (2010) om Joan Jetts første band.

Filmen baserte seg på memoarene til vokalisten Cherie Currie og ble produsert av Jett. Den følger konfliktene til de to rebelske tenåringene, spilt av Kristen Stewart og Dakota Fanning, som skulle bane vei for kommende jenteband. Regissøren hadde bakgrunn i musikkvideoer og skapte en unik visuell 1970-talls koloritt.

«Maestro» – Bradley Cooper med sterk Oscar-søknad – CINEMA

The Runaways ble veldig populære som det første komplette jenterockebandet. Bandet ble startet i 1975 av Kim Fowley, og han var overbevist om at en jentegjeng i lær og nagler kom til å selge mye – men The Runaways gjorde mer enn som så. Handlingen i filmen utspiller seg rundt bandmedlemmene Joan Jett og Cherie Currie, og følger deres vei fra tenåringssuksess til at bandet blir oppløs og deres skuffelser.

Kan sees på TV 2 Play, Blockbuster og SF Anytime.

Lords of Chaos 

At Hollywood skulle lage en biografisk film om Øystein Aarseth og hans band Mayhem var lenge usannsynlig, men det skulle vise seg at også denne historien hadde universal appell.

Aarseth er fortellerstemme og springbrett for en elegant og leken oppvekstskildring som går over til det mørke og nihilistiske. Den grundig dokumenterte konflikten med Varg Vikernes fortelles på underholdende vis, og dermed appellerer Lords of Chaos (2018) til de fleste til tross for dyster tematikk. Regien er ved svenske Jonas Åkerlund som spilte i bandet Bathory og som var en del av scenen på 1980-tallet før han begynte med musikkvideoer.

«Lords of Chaos» – Drepende musikkhistorie – CINEMA

Oslo 1987. 17-årige Euronymous er fast bestemt på å unnslippe sin idylliske norske hjemby og skape «True Norwegian Black Metal» med sitt band MAYHEM. Han får med seg to like fanatiske unge menn, Dead og Varg. Bandet styrer dypere inn i mørket, drevet av black metal-dogmet om å spre ondskap overalt. De begynner å brenne kirker over hele landet og stjele gravsteiner til å stille ut i platebutikken. Men da pressen får nyss om dem begynner miljøet å slå sprekker.

Kan sees på Amazon Prime, TV 2 Play og SF Anytime.