Beetlejuice Beetlejuice

Filmfestivalen i Venezia: Hollywood er tilbake

Den 81. filmfestival  i Venezia åpner i dag med «Beetlejuice Beetlejuice». Festivalen har i år en stjernespekket lineup som gjenoppretter glansen etter fjorårets nedtonede arrangement. I tillegg byr den på norsk film i konkurransen.

Dette er verdens eldste filmfestival, og den har utviklet seg til en uunnværlig plattform for lansering av filmer som senere går videre til å dominere Oscar-utdelingen. Med 21 filmer som konkurrerer om den prestisjetunge Gulløven, er det mye som står på spill både for filmskapere og skuespillere.

Hollywoods største stjerner har vendt tilbake til Lido etter fjorårets fravær som følge av streik blant forfattere og skuespillere. I år er navn som Tilda Swinton, Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Angelina Jolie, George Clooney, Nicole Kidman og Cate Blanchett ventet å skinne på den røde løperen. Festivalsjef Alberto Barbera er tydelig stolt over årets lineup og uttaler at de aldri har hatt en mer imponerende samling av talenter på festivalen. Med slike stjerner til stede, er forventningene til årets festival høyere enn noensinne.

Lanseringsrampe for Oscar-favoritter

Festivalen åpnet 28. august med «Beetlejuice Beetlejuice» Tim Burtons etterlengtede oppfølger til kultklassikeren «Beetlejuice» fra 1988. Filmen, som vises utenfor konkurranse, setter tonen for en festival som er spekket med høyprofilerte premierer. Åpningen markerer også starten på en rekke premierer som kan sette standarden for hva som vil dominere både Gulløven og den kommende prissesongen.

Venezia-festivalen har blitt kjent som en avgjørende lanseringsrampe for filmer som senere gjør det stort på Oscar-utdelingen. Tidligere vinnere som «Gravity», «Birdman», «La La Land», «The Shape of Water», «Joker», og «Nomadland» hadde alle sine premierer på Lido før de gikk videre til å høste flere priser på Academy Awards. I år er det ingen mangel på filmer som kan følge i deres fotspor.

Årets jury ledes av den franske skuespilleren Isabelle Huppert, og består av en imponerende liste av bransjefolk, inkludert regissører som James Gray og Agnieszka Holland, samt skuespillere som Zhang Ziyi. Juryen står overfor en krevende oppgave med å velge årets Gulløve-vinner, en utmerkelse som ofte er en pekepinn på hvilke filmer som vil dominere Oscar-sesongen.

Joker: Folie à Deux

De mest etterlengtede filmene

Blant de mest forventede filmene i årets konkurranse er oppfølgeren til «Joker» fra 2019, regissert av Todd Phillips. Joaquin Phoenix er tilbake i hovedrollen, denne gangen med Lady Gaga som medspiller i det som har blitt beskrevet som en dristig jukeboksmusikal. Forventningene er skyhøye etter at «Joker» vant Gulløven i 2019 og senere fikk 11 Oscar-nominasjoner, hvorav den vant to.

En annen høyt profilert film er Luca Guadagninos «Queer», en filmatisering av William S. Burroughs’ roman. Med Daniel Craig i hovedrollen har denne filmen allerede fått ros fra festivalsjef Barbera, som har kalt det Craigs beste prestasjon til dags dato. Guadagnino er kjent for å levere kritikerroste filmer, og «Queer» ser ut til å være en av årets største kandidater til Gulløven.

Queer

Pedro Almodóvar, en mester i spansk film, returnerer til Venezia med sin første engelskspråklige film, en adaptasjon av Sigrid Nunez’ roman «What Are You Going Through». Filmen har Tilda Swinton og Julianne Moore i hovedrollene og utforsker dype temaer som vennskap, død og kjærlighet. Almodóvars filmer er alltid en snakkis, og denne er intet unntak.

Det erotiske som tema

Erotikk og lidenskap ser ut til å være tilbakevendende temaer i årets utvalg av filmer. Den nederlandske regissøren Halina Reijns «Babygirl» er et godt eksempel på dette. Med Nicole Kidman i hovedrollen som en administrerende direktør som risikerer alt for en affære med en yngre ansatt, lover filmen å være både dampende og provoserende. Filmen følger i kjølvannet av fjorårets «May December», som også utforsket lignende temaer og skapte mye debatt.

Vår egen favoritt er selvsagt Dag Johan Haugerud. Han regnes som en sterk kandidat i år med «Kjærlighet», den andre delen av hans trilogi «Sex Kjærlighet Drømmer «. Filmen fokuserer på to helsearbeidere som utforsker samfunnet normer rundt sex og forhold. Haugerud er kjent for å utfordre etablerte konvensjoner, og «Kjærlighet» lover å være både tankevekkende og utfordrende.

Kjærlighet

Historiske dramaer

Brady Corbets «The Brutalist» er en annen film som har skapt store forventninger. Filmen, som følger livet til en ungarskfødt jødisk arkitekt og hans kone over 30 år, har blitt sammenlignet med klassiske historiske dramaer som «The Deer Hunter». Med et stjernespekket ensemble, inkludert Joel Edgerton og Vicky Krieps, har Corbet skapt verk som sannsynligvis vil splitte folks meninger.

The Brutalist

Med så mange sterke filmer i konkurranse, er det vanskelig å forutsi hvem som vil gå av med seieren. Kan Guadagnino, Almodóvar eller Corbet ta med seg Gulløven? Vil Todd Phillips sjokkere publikum igjen med en provoserende musikal? Eller vil en annen ukjent outsider stjele showet?

Filmfestivalen i Venezia lover i år å bli et av de mest spennende arrangementene på lang tid. Festivalen varer fra 28. august til 7. september, og når den avsluttes, vil vi kanskje ha fått en klarere pekepinn på hvilke filmer som vil dominere den kommende Oscar-sesongen.