«Selma» – Den avgjørende marsjen

4

Det er gått 50 år siden Martin Luther King ledet sine tilhengere i det mest avgjørende øyeblikket for bevegelsen – protestmarsjen fra Selma til Montgomery i Alabama i 1965 til støtte for retten til å stemme.

Dette er den første storbudsjettfilmen fra den svarte independentregissøren Ava DuVernay. Hun stammer selv fra Alabama.

Filmen er for det meste spilt inn på de stedene hvor hendelsene faktisk fant sted. At det fremdeles er rasisme og diskriminering å kjempe mot viser opprøret i Ferguson i fjor som nettopp førte til at politisjefen der måtte gå av. Slik sett griper Selma inn i den aktuelle politiske debatten i USA.

Britiske David Oyelowo er glimrende i rollen som borgerrettsaktivisten Martin Luther King og hans mobilisering til den 80 km lange marsjen fra Selma til Alabamas hovedstad Montgomery for å protestere mot diskriminering og saboteringen av stemmerettigheten deres.

Selma handler ikke bare om én person, selv om det blir King som handlingen sentreres om. Han er omgitt av aktivister som Ralph Abernathy (Colman Domingo) og James Bevel (spilt av rapperen Common).Vi kommer også inn på privatlivet hans. Carmen Ejogo er glimrende som Coretta Scott King som konfronterer sin mann med utroskap. I tillegg gjør Tom Wilkinson en glimrende rolle som president Lyndon B. Johnson som sparrer med King om stemmerettsloven og opptøyene i Alabama. Tim Roth er glimrende i sin portrettering av Alabamas arrogante guvernør George Wallace.

Uunngåelig, dukker Selma-produsent Oprah Winfrey opp som Annie Lee Cooper, en kvinne som kan resitere den amerikanske grunnloven og vet hvor mange dommere det er i fylket, men blir nektet retten til å registrere seg for å stemme fordi hun ikke kan navngi alle 67 av dem.

Selma er et interessant blikk bak kulissene i den kampen King førte og de kompromissene han måtte inngå for å nå frem med sin kamp.