Brødrene Coen har gitt oss mange uforglemmelige øyeblikk på kino. Her er Ethan alene. Ikke helt alene. Manus har han skrevet sammen med sin kone Tricia Cooke.
PÅ KINO FRA 22. MARS: Om hun er grunnen til den svært lesbiske tråden i denne thriller-komedien skal være usagt. Det er i hvert fall en heidundrende road-trip med to unge lesber i førersetet.
Den ene er en frivol texaner, som nettopp har slått opp med sin macho politikvinne, den andre en langt mer tilknappet variant, som åpenbart trenger å åpne seg opp for nye opplevelser. Og opplevelser skal det bli. Her gås det nesten rett på «in medias res» med paret som skal skille lag i full aktivitet i sengehalmen.
Foranledningen for turen fra Philadelphia til Florida er at den tilknappede Marian vil besøke sin tante der og Jamie henger seg på. Hun har umettelig appetitt og vil gjerne innom de mulighetene for lesbetreff som finnes på veien.
Håpløse skurker
Utfordringen blir at de tilfeldigvis får en leiebil som er pakket med saker som ikke er ment for dem i en tradisjonell metallkoffert for verdifullt innhold og en hatte-eske. Siden de, også tilfeldig, skal til samme bestemmelsessted som sakene i bilen er det ingen katastrofe, men to – i kjent Coenstil – håpløse skurker blir beordret til å legge seg på hjul. Det fører både hit og dit. Jentene har det ikke travelt. Spillestilen er overdrevent komisk (ref. f.eks. «Raising Arizona»), men filmen har også sine romantiske og orgastiske øyeblikk.
Befriende frisk
Matt Damon dukker opp i en liten, men vesentlig rolle som ambisiøs senator som vil fronte familieverdier og for enhver pris hindre at eksemplarer fra sin struttende fortid i form av dildo kommer i feil hender. Ellers er skuespillerne befriende friske og nesten ukjente og filmens spilletid befriende kort i en tid med mange mastodonter.
Det er godt å se en amerikansk film som slipper seg løs til de grader som denne gjør, uten å nekte seg noe. Da er det lett å se forbi usannsynligheter og overspilte karakterer, siden hele filmens univers er basert på frigjøre seg fra konvensjoner. Kanskje ikke den aller beste Coen-filmen, men av godt varemerke og riktig underholdende.