Smarttelefonen er helt sentral i de fleste nordmenns hverdag, og for mange er mobilen både et arbeidsverktøy og en underholdningsmaskin. Denne utviklingen har også snudd opp ned på både forbrukeres, produsenters og operatørers prioriteringer – er det i det hele tatt noen som bryr seg om samtalekvalitet lenger?
Forskjellige mobilspill har utviklet seg til en milliardindustri, og kontroll over app-markedene har blitt den nye slagmarken for store selskaper som Epic Games og Apple. Det er ingen som hadde kunnet drømme om at spill-apper skulle bli et så stort marked som det er i dag. En hel verden av spill, med alt fra sjakk og skytespill til Betsson casino Android app, er bare et klikk unna. I en slik verden er det også en selvfølge at strømming av film på mobil hele tiden vokser i popularitet. Hvilken app er egentlig det beste valget?
En viktig ting først som sist: i dag handler valget om innhold – og kun innhold. Selvfølgelig kan det være små tekniske forskjeller mellom apper, men de leverer det grunnleggende. Med 5G og store datakvoter er det heller ikke kjempeinteressant å grave etter detaljer om nedlastbart innhold.
Etablerte giganter – Netflix & HBO Nordic
Netflix og HBO Nordic er sannsynligvis de to strømmetjenestene som flest nordmenn har et forhold til, og de to gigantene har mange abonnenter i Norge. Begge har sine styrker, men når det gjelder filmer har Netflix litt mer å by på enn HBO Nordic. Det merkes at HBO Nordic har mer fokus på sin store portefølje av egenproduserte serier av ekstremt høy kvalitet.
Nykommere på det norske markedet – Disney+ og Amazon Prime
I 2020 ble Disney+ lansert over hele verden, og tjenesten hadde over 500 000 daglige brukere i Norge allerede etter bare én måned. Det er svært imponerende, men så har Disney+ også en gigantisk portefølje med serier og filmer fra Disney, Marvel, Pixar, Star Wars og National Geographic.
Amazon Prime har vært tilgjengelig for norske brukere i flere år allerede, men det er først i 2020 at tjenesten ble relansert med en norsk pris. Amazon Prime har høyt fokus på egne serier, men krydrer utvalget med et greit utvalg filmer. I 2020 slo Amazon også til med storfilmen «Borat Subsequent Moviefilm».
Ikke glem disse – YouTube, NRK og mange flere
Det er tydelig at strømmemarkedet begynner å bli en god del mer fragmentert, sammenlignet med situasjonen for bare noen år siden. Netflix kunne i en periode kjøpe opp det meste av rettigheter til filmer og serier, men det er mye vanskeligere når de andre aktørene har etablert sine egne strømmetjenester.
Når det gjelder nye filmer er disse fortsatt ofte tilgjengelig som kjøp eller leie i en periode. Til dette kan det være smart å velge en app som samsvarer med økosystemet du allerede har kjøpt deg inn i, som for eksempel YouTube og Google. Glem heller ikke gratistjenester som NRK, noen ganger kan det finnes noen skikkelige gullkorn der.
Til syvende og sist er den appen du faktisk bruker til å se på film den beste, så følg med på hvilke tjenester du abonnerer på og ikke vær redd for å avslutte en tjeneste og prøve noe nytt.