Overraskende tankeledere fra filmuniverset

En tankeleder er noen som er en anerkjent ekspert og leder innenfor sitt felt, og som av den grunn lyttes til og tas på alvor. Uttrykket brukes svært gjerne i markedsføring og forretningsdrift om de som skjønner mer enn resten om hva som foregår, og hva som skal til for å lykkes.

Det anses som en skikkelig bonus å ha tilgang til en dyktig tankeleder – både for å lykkes i business og livet ellers.

Er du på utkikk etter en tankeleder du kan følge, kan du lete i filmens verden. Mang en berømt rollefigur har satt fingeren på tanker det er verdt å følge med en treffende replikk. Her skal vi se på noen av de mest tankevekkende eksemplene fra Hollywood.

Mange dype tenkere innen sci-fi

 Yoda er et godt eksempel på en tankeleder fra filmens verden. Den grønne Jedi-ridderen fra Star Wars er full av visdomsord som kan hjelpe alle og enhver med å takle livets stridigheter. Hvem husker vel ikke hans advarsel om at frykt fører til den mørke siden? Det gjør frykten ved å forårsake både sinne og hat, som igjen fører til lidelse. Helt klart tankegods verdt å vurdere i turbulente tider. Det samme kan vi trygt si også om “Gjør eller gjør ikke. Å forsøke er ingenting.” Her snakker vi om tanker som kan inspirere Hvermannsen, ikke bare lovende riddere av type Luke Skywalker.

Spock er en annen kar vi kjenner fra science-fiksjon. Denne rollefiguren fra Star Trek var notorisk skarpsynt, og er helt klart en mulig tankeleder. Sitater som «Utilstrekkelig kunnskap inviterer fare» og «uten følgere, kan ondskap ikke spres» er jo greit å ha i bakhodet når man ser på verdenssituasjonen.

Flere generasjoner med tankeledere fra Gudfaren

Når Don Vito Corleone (Marlon Brando) i Gudfaren slår fast at han skal gi en slesk filmprodusent et «tilbud han ikke kan si nei til» er det et eksempel til etterfølgelse for mange. Ikke dermed sagt at det er lurt å kappe hodet av hester og legge de i senga til eieren. Derimot at skal man få noe gjort, så er det lurt å by på et uimotståelig tilbud. Noe det ikke går an å si nei til.

I oppfølgeren, Gudfaren II, sier også sønnen til Vito, Michael Corleone (Al Pacino) noe som det er verdt å merke seg. Når kona, Kay (Diane Keaton), spør hva han holder på med slår Michael fast: «Aldri spør meg om mine forretninger». Det gjør han for å beskytte dem begge. Tanken det er klokt å la seg lede av her er altså at for sin egen del er det mye man ikke bør grave for dypt i, selv innenfor et ekteskap. Alle trenger vi våre hemmeligheter.

Hverdagslige tankeledere finnes også

 Innen norsk film kan vi jo trekke fram hverdagsfilosofen Elling som en potensiell tankeleder. Han slår blant annet fast at «Blir det for ille, kan vi jo bare gå» når han inviteres med ut for å spise på restaurant. Ikke akkurat episk eller heltemodig, men en grei måte å overtale seg selv til å kaste seg ut på gjøremål man helst skulle ha unngått.

Også The Dude (Jeff Bridges) fra The Big Lebowski var full av hverdagsklokskap. Særlig hans måte å slå tilbake mot bowlingrivalen Jesus (John Turtoru) er av det filosofiske slaget. Jesus truer ham med død og fordervelse, og den totale ydmykelse i neste bowlingoppgjør. The Dude bare slår tilbake med et sløvt, uanfektet: «Det er bare din oppfatning, mann». Det er nesten noe som kan minne om Gandhis pasifistiske motstand mot aggresjon i den replikken. Helt klart noe til etterfølgelse for de av oss som utsettes for aggressive folk i hverdagen.

Uansett hva slagst tanke-leder du er ute etter, kan det godt hende vedkommende venter på TV-skjermen!