Ennio Morricone, hvis filmmusikk inkluderer The Good, the Bad and the Ugly, The Mission og Cinema Paradiso og gjorde ham til en av verdens mest berømte og produktive filmkomponister, er død.
Det opplyser nyhetsbyrået ANSA mandag. Han ble 91 år. Morricone, som vant to Oscars og dusinvis av andre priser, inkludert Golden Globes, Grammys og BAFTAs, brakk lårbenet for noen dager siden og døde i løpet av natten på en klinikk i Roma.
Sin siste Oscar fikk han i 2016 for beste originale filmmusikk for Quentin Tarantinos The Hateful Eight.
Enni Morricone hadde sin avskjedsturné i fjor hvor han blant annet hadde konsert i Telenor Arena. Det ble en av hans siste offentlige opptredener.
Produktiv
Morricone skrev for hundrevis av filmer, TV-programmer, populære sanger og orkestre, men det var hans vennskap med den italienske regissøren Sergio Leone som brakte ham berømmelse, med musikken til spaghetti westerns med Clint Eastwood i hovedrollen på 1960-tallet.
De inkluderer den såkalte Dollar-trilogien: For en neve dollar (1964), For en neve dollar mer (1965) og Den gode, den ond og den grusomme (1966).
Morricone brukte ukonvensjonelle instrumenter som jødeharpe, forsterket munnspill, mariachi trompeter, cor anglais og ocarina – et eldgamelt kinesisk instrument formet som et egg.
Musikken ble akkompagnert av virkelige lyder som plystring, sprekkdannelse, revolverskudd og lyder inspirert av ville dyr, inkludert coyoter.
Tvangstrøye
«Det er en tvangstrøye. Jeg forstår bare ikke hvordan folk, etter alle filmene jeg har gjort, fortsetter å tenke på For en neve dollar. Folk sitter fast i tiden for 30 år siden,» sa Maestro, som han var kjent i Italia, til Reuters i 2007.
«Komposisjonene mine til westernfilmer er kanskje 7,5 eller 8 prosent av det jeg har gjort totalt.»
Et av Morricones mest stemningsfulle lydspor var for filmen The Mission fra 1986 av Roland Joffe, som han ble nominert til en Oscar for og vant en Golden Globe for. For å ledsage historien om jesuittoppdragene i Sør-Amerika fra 1700-tallet, brukte Morricone liturgiske koraler i europeisk stil og innfødte trommer for å formidle blandingen av de gamle og nye verdenene.
Allsidig
En annen ikke-vestlig klassiker var Leones Ondt blod i Amerika i 1984, som fortalte historien om fattige jødiske barn i New York som vokser opp til å bli gangstere i forbudstiden.
I Italia utviklet Morricone et nært vennskap med regissør Giuseppe Tornatore, hvis Cinema Paradiso vant Oscar for beste utenlandske film i 1989.
Morricone komponerte også for Brian De Palmas De ubestikkelige, Barry Levinsons Bugsy og Margarethe von Trottas Den lange stillheten.
Ungt talent
Han ble født i Roma i 1928, mens Italia ble ledet av den fascistiske diktatoren Benito Mussolin Morricone musikk av sin far, en trompetist som spilt i små orkestre.
Han entret Romas konservatorium i en alder av 12 år, studerte trompet, kormusikk og komposisjon, og ble senere valgt til å bli med i orkesteret til det prestisjetunge Academy of Santa Cecilia.
Han skrev først musikk for teater- og radioprogrammer og var senere en studioarrangør for plateselskaper, og jobbet sammen med noen av Italias mest kjente popstjerner på 1950- og 1960-tallet.
Skolekamerat med Leone
Hans suksess med Sergio Leone, en tidligere skolekamerat, gjorde ham til en av de mest populære filmmusikkkomponistene. Regissører over hele verden sto med åpne dører for ham: John Huston, John Boorman, Terrence Malick, Bernardo Bertolucci, Barry Levinson, Warren Beatty, Oliver Stone, Barry Levinson, Roman Polanski og Franco Zeffirelli.
Morricone sa at hans eneste store beklagelse var at han aldri hadde jobbet med Stanley Kubrick.
«Han ringte meg for å gjøre musikken til A Clockwork Orange, og jeg sa ‘ja’. Han ønsket ikke å komme til Roma, han likte ikke å fly. Og så ringte han (Sergio) Leone, som fortalte ham at jeg var opptatt og jobbet med ham. Han ringte aldri igjen, «sa han.
Han er en av få italienere som har blitt en Hollywood-legende uten å bo der. Morricone har fortalt at et studio en gang hadde tilbudt ham en luksuriøs villa i California, men han avslo tilbudet.
«Alle vennene mine er her, i tillegg til mange av de regissørene som elsker meg og setter pris på arbeidet mitt,» sa han. «Roma er mitt hjem.»
Morricone giftet seg med Maria Travia i 1956. De hadde fire barn, tre sønner og en datter.