Programsjefens egne anbefalinger på Oslo PixANIARA

Vises mandag 3.6, torsdag 6.6 og lørdag 8.6

Science fiction er ikke noen typisk nordisk øvelse. Desto større grunn til å få med seg
Aniara, en virkelig ambisiøs filmatisering av Harry Martinsons langdikt, om en framtid der jorda er økologisk katastrofeområde og menneskene må reise ut i rommet på jakt etter en ny planet å bebo. Det går ikke helt som planlagt. Filmen skildrer reisen over mange år, og kan best beskrives som en blanding mellom danskebåten og Andrej Tarkovskijs
Solaris

Filmen er med i konkurranseprogrammet Nordisk fiksjon.
Les mer om filmene i seksjonen her.


 SKAL DERE GÅ ALLEREDE?

Vises onsdag 5.6

Mona J. Hoel er et viktig navn i norsk film, hun står for skaperkraft og humor og fortellerglede, og jeg er overlykkelig over at vi kan presentere en ny film av henne på festivalen.
Skal dere gå allerede? tar opp tråden etter hennes tidligere filmer, som
Når nettene blir lange, samtidig som den også gjør noe nytt. Det er en sjarmerende komedie om samhold og om å streve med å finne riktig fot å stå på i livet.

Filmen er med i den rykende ferske seksjonen norsk indie.
Les mer om filmene i seksjonen her.

 I USED TO BE NORMAL

Spesialvisning fredag 7.6

Hva gjør at en gruppe syngende og dansende unggutter får flere millioner ungjenter til å skrike seg hese og gråte seg i søvn, og gjør at noen av dem tviholder på kjærligheten flere tiår etterpå? Det er dette dokumentaren
I Used to Be Normal: A Boyband Fangirl Story forsøker å gi svar på. 7. juni inviter vi, i samarbeid med Mortified, til en helt spesiell, hjertevarm og morsom kveld dedikert til musikk, kjærlighet, oppvekst – og boyband som du bør få med deg på årets festival.

Facebook-event HER

 SHOOTING THE MAFIA

Vises onsdag 5.6 og torsdag 6.6

Et fascinerende portrett av et fyrverkeri av en dame. 84 år gamle Letizia Battaglia har vært politiker, aktivist, forlegger og redaktør, men er aller mest kjent som fotojournalist, og for arbeidet hun har gjort med å dokumentere mafiaen på Sicilia. Som reporter i felten kunne hun dekke opptil fem drapssaker om dagen, men tok aldri skrekken selv, og bildene hennes fanger både dramatikken og det hverdagslige i et samfunn preget av organisert kriminalitet. Filmen er signert Kim Longinotto, en ringrev i bransjen, og det blir garantert ikke kjedelig når Battaglia kommer til Oslo for å presentere filmen.

Fotografen Letizia Battaglia er til stede på visningen onsdag 5.6. Visningen torsdag 6.6 er en del av vår seksjon Pix Politikk, og har panelsamtale i etterkant.
Les mer her.

 BOOKSMART

Vises tirsdag 4.6 og torsdag 6.6

Booksmart er en av filmene på programmet jeg har stort hjerte for, fordi den klarer å gjøre noe progressivt med den litt utslitte high school-komediesjangeren. Kanskje fordi den er regissert av en kvinne? I stedet for karikaturer er det ordentlige karakterer med dybde, og filmen treffer perfekt om hvor hysterisk og chill og angstbitersk og sårt og forvirrende det er å være tenåring. Kaitlyn Dever og Beanie Feldstein i hovedrollene spiller jenter som er flere år yngre enn seg selv, men gjør det veldig troverdig, og det sketsj-baserte plottet er rett og slett veldig morsomt.

Filmen er med seksjonen Headliners.
Les mer om filmene i seksjonen her.

 MARADONA

Vises torsdag 6.6 og lørdag 8.6

Rykende fersk film fra Cannes er alltid spennende, og vi er ekstra glade for å ha sikret oss denne til programmet. Asif Kapadia er jo kjent for portrettene av Ayrton Senna og Amy Winehouse, filmer hvor han bruker arkivmateriale til å forme tydelige portretter som borer dypt. Han gjør det samme med Diego Maradona, og det er perioden hans i den italienske klubben Napoli som står i fokus. En godbit for alle som er interessert i moderne fotballkultur – og i dokumentarkunst på høyt nivå.

Filmen er med seksjonen Headliners.
Les mer om filmene i seksjonen her.

 HER SMELL

Vises torsdag 4.6, fredag 7.6 og søndag 9.6

En av mine favoritter på programmet. Elisabeth Moss viser helt andre sider av seg selv enn i
Handmaid’s Tale og
Mad Men,
i hovedrollen som pønkrockeren Becky. Hun er på topp karrieremessig når filmen starter, men er en vandrende personlig katastrofe som drikker og ruser seg med begge hender. Men så finnes det kanskje lys i enden av tunnelen likevel. I et kinoår hvor vi har sett mange popstjerner på film, fiktive og virkelige, er
Her Smell forfriskende annerledes. En visuell berg-og-dalbane av en fortelling i fem akter som vil gi deg klump i magen.

Filmen er med i det internasjonale konkurranseprogrammet.
Les mer her.

 ALIEN


Vises fredag 7.6 og søndag 9.6

40 år. For alltid en klassiker. Selvsagt skal du se
Alien igjen under Oslo Pix, på stort lerret. Bli med oss å gjenoppleve Ridleys kamp mot den åttende passasjer på det store lerretet i en av festivalens største saler – i nyrestaurert DCP-utgave.

Facebook-event HER.

 OLSENBANDEN FOR FULL MUSIKK


Vises lørdag 8.6

I 1969 inntok Egon, Kjell, Benny og Valborg for første gang norske kinoer. I anledning 50-årsjubileet inviterer filmfestivalen Oslo Pix til en helmaks feiring med jubileumsvisning lørdag 08.juni. Har du lyst til å se flere filmer har vi Olsenbanden-maraton gjennom hele uka!

Facebook-event HER