Seriemorderfilm blir dansk Oscar-kandidat

Danmarks Oscar-komité har nominert filmen Holy Spider til å være landets kandidat til nominasjon til neste års prisutdeling. Det skriver Det danske filminstituttet i en pressemelding. 

Holy Spider finner sted i Iran, men regissøren Ali Abbasi har dansk pass, og han ble utdannet ved Den Danske Filmskole i 2011. Dette feier

Filmen er svært aktuell, da den handler om en seriemorder i Iran som dreper prostituerte i Allahs navn. Filmen er basert på virkelige hendelser fra tidlig 2000-tall i Iran. En journalist graver dypt ned i underverdenen til den hellige, iranske byen Mashhad, mens hun etterforsker mordene på en rekke sexarbeidere. Drapene er begått av den såkalte Edderkopp-morderen, som mener at han renser byen for syndere.

Dette gir ham nesten heltestatus i deler av samfunnet. Når den kvinnelige journalisten Rahimi prøver å avsløre identiteten hans, blir hun møtt med motstand fra flere steder i systemet.

Iran har kommet i søkelyset til  verdens medier etter en 22 år gammel kvinne mistet livet i moralpolitiets varetekt. Dette har ført til store demonstrasjoner og fordømmelser.

Cannes-juryen tildelte prisen for beste kvinnelige skuespiller til Zar Amir Ebrahimi (foto Nadim Carlsen)

På verdenspremieren i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes, fikk Holy Spider mye oppmerksomhet. Juryen tildelte prisen for beste kvinnelige skuespiller til Zar Amir Ebrahimi, som spiller journalisten.

Filmen har siden blitt valgt ut til flere viktige festivaler, blant annet i Toronto, Telluride og snart London. Den er også kjøpt for amerikansk distribusjon. Holy Spider har norsk premiere 25. november.