Tre regissører får VIP-stipend

Norsk filminstitutt deler ut inntil seks VIP (Vekst i prosjekt)-stipend på 200.000 kroner i året. VIP-stipendet skal gi etablerte langfilmregissører tid til fordypning og rom for eksperimentering med form og innhold, knyttet til et filmprosjekt regissøren ønsker å realisere.

Søkerne som velges ut må ha en god plan for hvordan de vil videreutvikle seg kunstnerisk, og et klart mål for hva de vil med stipendet. De tre regissørene som får stipend i denne runden skiller seg positivt ut på dette området, og viser god innsikt og refleksjon rundt sin egen utvikling. Alle har også en overbevisende faglig begrunnelse for kunstnerisk fordypning gjennom utvikling av originale og utfordrende filmprosjekter.

 

Om regissørene:

Izer Aliu

Izer Aliu gikk ut av Den norske Filmskolen i 2012. Han vakte oppsikt med sin avgangsfilm, Å vokte fjellet, som ble nominert til Oscar for beste studentfilm og vant Amanda. I 2014 kom han med novellefilmen Det gode livet – der borte, som vant Gullstolen i Grimstad. Han jobber med utvikling av flere filmprosjekter og har vist et tydelig regitalent. Han har en særegen måte å behandle alvor, og det han gjør er mørkt, morsomt og originalt.

Hanne Myren

Hanne Myren er en erfaren filmskaper, og har jobbet som produsent og regissør i Medieoperatørene som hun var med å starte i 1995. Hun markerte seg som en av Nordens mest lovende dokumentarister med Jenter i 2007, som også vant to Amanda samme år. Med novellefilmen Kontroll i 2009 viste hun en sterk og målrettet utvikling som regissør, og i mars 2014 hadde hun premiere på sin første spillefilm Elsk meg.

Eskil Vogt

Eskil Vogt har gjort seg bemerket både som manusforfatter og regissør. Debutfilmen Blind (2014) har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Den har deltatt på en rekke festivaler, vunnet flere internasjonale priser samt fire Amanda, blant annet for beste regi. Eskil Vogt har tidligere også skrevet manuset til de prisvinnende filmene Oslo, 31.