Arthaus har kjøpt fire filmer på Berlinalen

Iranske Jafar Panahis utsmuglede TAXI fra Teherans gater, årets store festivaloverraskelse VICTORIA av Sebastian Schipper, det svenske oppvekstsdramaet MIN LILLE SØSTER av Sanna Lenken og  den Oscar-nominerte animasjonsperlen SONG OF THE SEA som ble vist på filmmarkedet.

– Årets festival hadde et spenstig og spennende program med både etablerte regissører som Wim Wenders, Werner Herzog og Peter Greenaway og unge friske stemmer som Sebastain Schipper, Andrew Haigh og Pablo Larrain. Det var mange gode filmer å velge mellom i år og best av dem alle var Jafar Panahis TAXI. Den forteller med et skolissebudsjett en morsom, tankevekkende og dypt personlig film om kunstens og ytringsfrihetens kår i Iran. TAXI er en stor liten film som vi gleder oss til å lansere på kino i Norge til høsten,  sier direktør Svend B. Jensen. Alle de nyinnkjøpte titlene kommer på kino i løpet av året.

Jafar har med
TAXI for tredje gang trosset forbudet mot å lage film i Iran. Denne gangen er alvoret balansert i en lett tone, når Panahi selv tar rollen som drosjesjåfør i Teherans gater. Det er vanskelig å skille fiksjon fra virkelighet,  Panahi fletter elegant sammen politikk, realisme og referanser til sine egne tidligere filmer til et sjarmerende helhetsbilde,  med et satirisk blikk og alvorlig undertone.

Blant årets store festivaloverraskelser var Sebastian Schippers
VICTORIA. Filmen skildrer en intens søvnløs natt i Berlin. Spanske Victoria (Laia Cosa) er ny i byen, og på vei hjem fra en av Berlins pulserende klubber møter hun på en gjeng  ekte berlinere.  Det skal utvikle seg til å bli en natt hun aldri vil glemme.  Som publikummer sitter du på kanten av setet og med hjertet i halsen. Ekstra gøy er det at norske Sturla Brandt Grøvlen har vært fotograf på denne filmen, med den utfordrende oppgaven å filme 2 timer og 20 minutter i én tagning.  Kamerabruken fletter sammen tid og sted, man skuer ut over byen fra toppen av boligblokker, forlatte fortau, lukkede bakgårder.

 

MIN LILLE SØSTER fikk overveldende mottakelse da den hadde premiere under Gøteborg internasjonale filmfestival, hvor den vant publikumsprisen. I Berlin ble den vist i Generation-programmet. MIN LILLE SØSTER er Sanna Lenkens debutfilm om søskenkjærlighet og hva som skjer med en familie når storesøster får spiseforstyrrelser. I rollene som søstrene overbeviser Amy Deasismont (bedre kjente som Amy Diamond) og det 11 år gamle funnet Rebecka Josephson.

 

Oscar-nominerte
SONG OF THE SEA er en fantastisk fortelling for hele familien. Inspirert av det irske sagnet om selkiene (en skapning som er halvt sel, halvt menneske) forteller
SONG OF THE SEA eventyret om en bror og en søsters fabelaktige reise gjennom myter, magi og fortidens glemte hemmeligheter. Dette er Tomm Moores oppfølger til THE SECRETS OF KELLS.