En stor filmopplevelse

Barbara-regissør Christian Petzold leverer nok et stor filmopplevelse med
Phoenix – et etterkrigsdrama hvor han også denne gangen har Nina Hoss i hovedrollen.

Phoenix har er en sterk fortelling om jakten på identitet i et Tyskland som ligger i ruiner etter Hitlers nederlag. 

Jødiske Nelly (Nina Hoss) har overlevd Auschwitz og vender tilbake til Berlin.Akkompagnert av venninnen Lene, som jobber på et kontor som etterforsker jødiske verdier, reiser hun til en klinikk for rekonstruktiv kirurgi. Hun fortelles at hun kan velge hvilket som helst slags ansikt hun. Nelly insisterer hardnakket på at hun ønsker å se ut akkurat som hun gjorde før krigen, da hun var en populær sangerinne, og gift med Johannes, en tysk pianist som venninnen mener forrådte henne til nazistene for å redde sitt eget skinn.

Nelly har vansker for å tro det. I Berlin starter hun jakten etter sin store kjærlighet.  Samtidig undres hun å om det er noe i ryktene om at det var ektemannen som anga henne.

Når hun finner ham på nattklubben Phoenix, kjenner han henne ikke igjen. Han jobber som ryddegutt.Eller, rettere sagt – han bemerker han en viss tilfeldig likhet, nok til å få ham til å tro at denne nye Nelly kunne være nyttig for ham i å hevde den «døde» Nellys familiearv. Så mens Nelly forgjeves forsøker å gjenvinne en tapt fortid, kjører Johannes like langt i motsatt retning, i sitt forsøk på å renvaske sin fortid og skape seg en fremtid. Samtidig lar Christian Petzold de to venninne Nelly og Lene strides om fremtiden. Lene vil forlate Tyskland. Hin drømmer om å emigrere til Palestina sammen med Nelly og starte livet på nytt.

Christian Petzold er en av nåtidens viktigste tyske regissører. Han forrige film,
Barbara, vakte internasjonal oppmerksomhet og ga ham Gullbjørnen i Berlin i 2012. 
Phoenix er sjette gangen Petzold og Nina Hoss jobber sammen. I
Phoenix gjør de nok et dypdykk i tysk etterkrigshistorie.  Christian Petzold har skrevet manuset sammen med mangeårige samarbeidspartner Harun Farocki. Manuset er basert på en roman fra 1961 av den franske forfatteren Hubert Monteilhet (tidligere filmet av  J. Lee Thompson som
Return From the Ashes, med Maximilian Schell og Ingrid Thulin i hovedrollene).

Som alltid er Nina Hos fremragende i sin rolletolkning. Det er få skuespillere i dag som evner å uttrykke så my ved å gjøre så lite.

Phoenix er nok et eksemplel på at tysk film er på vei inn i en ny gullalder.