La dem være unge

Tyrkia har vist seg som et svært spennende filmland i det siste, ikke minst med Nuri Bilge Ceylans Gullpalme-vinner
Vintersøvn. Deniz Gamze Erguvens debutfilm Mustang (som for øvrig har musikk av Nick Caves samarbeidspartner Warren Ellis) skildrer konflikten mellom modernitet og landets mer tradisjonelle og konservative sider, som synes å være et tema flere tyrkiske filmskapere er opptatt av.

Filmen handler om fem søstre som vokser opp hos sin mormor og onkel nord i landet, med yngstejenta Lale som fortellende hovedperson. Etter at en nokså uskyldig lek i strandkanten med en gruppe jevnaldrende gutter blir tolket av de eldre generasjonene i landsbyen som noe langt mer seksuelt, blir jentenes tilværelse gradvis mer preget av ufrihet. De får knapt forlate huset, mobiltelefonene deres konfiskeres, og én etter én giftes de bort til menn de ikke kjenner.

Mustang er imidlertid ikke så tung som den formodentlig høres ut. Denne oppvekstskildringen inneholder mange scener som vil være gjenkjennelige for unge verden over, ikke minst i hvordan den fanger søstrenes energi, lekelyst og nysgjerrighet på mer voksne aktiviteter – som for eksempel får dem til å snike seg ut på nettene og møte gutter i smug, slik tenåringer gjør. De voksne er på sin side skildret med visse forsonende nyanser, slik at filmen ikke blir påtrengende polemisk – selv om det aldri er tvil om hvem vi sympatiserer med. Og den levner heller ikke særlig tvil om nødvendigheten av å forlate de gammeldagse holdningene som verken lar jentene få være ungdom eller lar dem bestemme over sine egne liv når de blir voksne.