Klart for Oslo stumfilmfestival i helgen

Alle vises med musikk, enten levende fremført i kinosalen av orkester eller pianist, eller med et allerede innspilt lydspor. Cinemateket lover en helg fylt med fantastiske filmopplevelser for både barn og voksne.


SE HELE PROGRAMMET HER

Festivalen åpner fredag med en konsert for et orkester på fem, som fremfører spesialskrevet musikk av Kjetil Schjander Luhr, til det som mange regner som en av de fineste stumfilmene av alle: Murnaus 
Sunrise: A Song of Two Human.


Festivalen skal gi rom for fordypning og det skal være en festival for de gode filmopplevelsene, sier Jan Langlo, Cinematekets leder. Derfor har vi lagt mye krefter i å få de beste musikerne til å akkompagnere filmene våre.


 


Konsert lørdag

Et annet høydepunkt er definitivt lørdagens konsert med Matti Bye og Lau Nau, som løfter Victor Sjöströms melodrama 
Ingeborg Holm til nye filmatiske og musikalske høyder. Lau Nau er artistnavnet til den finske musikeren og komponisten Laura Naukkarinen, som har en rekke plateutgivelser bak seg både solo og i ulike konstellasjoner med andre artister. Matti Bye er en av Europas ledende stumfilmmusikere.


 


Slapstick-kurs, bråkeverksted og Georges Méliès eventyrlige filmtriks

Lørdag blir det familiedag med både bråkeverksted, slapstickkurs, utkledning og fotografering, samt forestillingene «Stumfilm, magi og lydeffekter» med Kristin Bolstad og Kjetil Schjander Luhr, og et program med filmer av pionéren Georges Méliès. Senere på dagen inviterer Cinemateket til familieforestilling med 
Byens lys og morsomt foredrag om Chaplin og filmmusikk ved musikkprofessor Jon-Roar Bjørkvold, og en presentasjon av de første fargefilmene, ved Norges fremste fargefilmekspert, Eirik Frisvold Hanssen fra Nasjonalbiblioteket, med masse filmeksempler fra arkivet.

Søndag står også i stumfilmens tegn med blant annet 
Shiraz, en storslått filmfortelling fra India, med nykomponert musikk av Anouschka Shankar, norske 
Pan akkompagnert av Lars Andreas Aspesæter og 
Foolish Wives med Kjetil Schjander Luhr ved tangentene. Fredag og mandag inviteres barnehager og skoleklasser til egne gratis forestillinger

Det er første gang Cinemateket arrangerer en egen stumfilmfestival, og intensjonen er at Oslo stumfilmfestival skal bli en årlig begivenhet.